© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2018

Μια αξιόλογη έκθεση: “Pizzamano fecit. Ένας επτανήσιος καλλιτέχνης στην αυγή μιας νέας εποχής”


Ένας σπουδαίος όσο και άγνωστος επτανήσιος καλλιτέχνης των αρχών του 19ου αιώνα, παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο Τμήμα Περιοδικών Εκθέσεων του Περιστυλίου της Πινακοθήκης του Δήμου Κέρκυρας, από τις 28 Σεπτεμβρίου έως τις 17 Νοεμβρίου 2018.

Ο Γεράσιμος Πιτζαμάνος (Αργοστόλι 1787-Κέρκυρα 1825) έζησε μία μυθιστορηματική ζωή, εργαζόμενος για την πρόοδο και την ελευθερία των Επτανήσων αλλά και του συνόλου του Ελληνισμού, στην αυγή μιας νέας εποχής. Τα γραπτά και κυρίως τα ζωγραφικά του έργα, αποτελούν πολύτιμη μαρτυρία για την επικίνδυνη όσο και ελπιδοφόρα αυτή εποχή.

Η Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος (ΙΕΕΕ)-Εθνικό Ιστορικό Μουσείο (ΕΙΜ) σε συνεργασία με την Πινακοθήκη Δήμου Κέρκυρας, παρουσιάζει το σύνολο του γνωστού του έργου μέσα από 80 και πλέον πρωτότυπα που φυλάσσονται εκεί, καθώς και αναπαραγωγές έργων που ανήκουν σε άλλες Συλλογές.

Ο Γεράσιμος Πιτζαμάνος ήταν ο πρώτος Επτανήσιος καθηγητής αρχιτεκτονικής, συνέγραψε το πρώτο βιβλίο αρχιτεκτονικής στον ελληνικό χώρο, εισήγαγε την κοσμική χαρακτική στα Επτάνησα, δημιούργησε τα ιονικά σύμβολα και αγαπήθηκε ως προσωπογράφος της επτανησιακής κοινωνίας. Αντάξιος των καλύτερων περιηγητών του 18ου-19ου αιώνα, με χέρι σπάνιας ευαισθησίας, ο Πιτζαμάνος μας άφησε απεικονίσεις ανθρώπων, φορεσιών, τοπίων και μνημείων από τα Επτάνησα και από την Οθωμανική Ελλάδα.

Υπήρξε ο πρώτος Έλληνας που με την υποστήριξη του Ναπολέοντα σπούδασε ζωγραφική και αρχιτεκτονική στις σπουδαιότερες σχολές της Ευρώπης. Στο πλευρό, πάντα, του Ιωάννη Καποδίστρια και των φιλελευθέρων Επτανησίων, εργάστηκε στην Κέρκυρα επί βρετανικής προστασίας. Μυημένος στη Φιλική Εταιρεία, έζησε από κοντά το ξέσπασμα της Επανάστασης στην Κωνσταντινούπολη. Μετά την επεισοδιακή διαφυγή του εγκαταστάθηκε στην Ρωσία, στην υπηρεσία του Τσάρου με σύσταση του Καποδίστρια.

Ο πρόωρος θάνατός του σε ηλικία μόλις 38 ετών, το σκορπισμένο σε όλη την Ευρώπη έργο του, ακόμα και ο σεισμός του 1953 στην Κεφαλονιά που γκρέμισε το αρχοντικό της οικογένειας στο Αργοστόλι, δεν επέτρεψαν να αναδειχθεί η μεγάλη σημασία του Πιτζαμάνου για την εξέλιξη της ζωγραφικής και της αρχιτεκτονικής στην Ελλάδα.

Η έκθεση αποτελεί την πρώτη μεγάλη εκδήλωση του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου (ΕΙΜ) στο πλαίσιο του εορτασμού των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821.

Εγκαίνια: Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου, 8:00 μ.μ.

Ημέρες λειτουργίας: Καθημερινά, 10:00-16:00 (εκτός Δευτέρας και αργιών)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails