© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Παρασκευή 4 Ιανουαρίου 2019

Νέα κυκλοφορία: "Δημοτικά τραγούδια και χοροί των χωριών της Ζακύνθου" [βιβλίο - 2 cd - 1 dvd]


Μια πολύ ευχάριστη έκπληξη μάς περίμενε αυτές τις ημέρες. Λάβαμε και μάλιστα με θερμή αφιέρωση το μόλις κυκλοφορηθέν (τέλος 2018) έργο: "Δημοτικά τραγούδια και χοροί των χωριών της Ζακύνθου" [βιβλίο - 2 cd - 1 dvd].

Με το βιβλίο αυτό, καρπό συστηματικής έρευνας επτά χρόνων, αποδεικνύεται η σύγχρονη παρουσία του δημοτικού τραγουδιού στα χωριά της Ζακύνθου.

Βιντεοσκοπήθηκαν και μαγνητοσκοπήθηκαν οι μαρτυρίες Ζακυνθινών, κυρίως μεγάλης ηλικίας, που με τρόπο πολλές φορές συγκλονιστικό αφηγήθηκαν, τραγούδησαν και χόρεψαν μπροστά στην κάμερα. Έτσι συλλέχθηκαν εκατοντάδες δημοτικά τραγούδια, πολλά από τα οποία συναντώνται μόνο στο νησί. Επίσης καταγράφηκαν χοροί πανελλήνιοι, όπως χορεύονται κατά την τοπική παράδοση, εγχώριες παραλλαγές τους, καθώς και καθαρά ζακυνθινοί. 

Μέσα από την επιστημονική αξιολόγηση αυτού του υλικού, την ανάλυση και τη διαχείρισή του από τους συγγραφείς, επιλέχτηκαν 40 αντιπροσωπευτικά τραγούδια σε δύο CD και 29 αρχεία με δημοτικούς χορούς σε ένα DVD, που για πρώτη φορά φωτίζουν το καθαρά λαϊκό έδαφος πάνω στο οποίο άνθισε μια ως τώρα αγνοημένη αλλά πολύ σημαντική πλευρά του ζακυνθινού πολιτισμού.

Έρευνα-Καταγραφή-Παραγωγή: Διονύσης Π. Αρκαδιανός - Μαρίνος Δ. Γιαννούλης
Μουσική επιμέλεια: Ανδρέας Σταμίρης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails