© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Σάββατο 1 Ιουνίου 2019

Πέρασμα από το χωριό Άγιος Γεώργιος (Τσούρχλι) των Γρεβενών

Ταξίδεψε και φωτο-αποτύπωσε ο π. Παναγιώτης Καποδίστριας


Ο Άγιος Γεώργιος είναι ορεινό χωριό του νομού Γρεβενών σε υψόμετρο 800 μέτρα.

Γεωγραφία - Ιστορία
Ο Άγιος Γεώργιος βρίσκεται προς τα βόρεια όρια του νομού με το νομό Κοζάνης, σε απόσταση 23,5 χλμ. Β. από τα Γρεβενά. Σύμφωνα με την προφορική παράδοση το χωριό κατοικήθηκε δύο αιώνες πριν από Ηπειρώτες και την περίοδο της τουρκοκρατίας ήταν κεφαλοχώρι το οποίο κατοικείτο από εξισλαμισθέντες χριστιανούς (Βαλαάδες), οι οποίοι αποχώρησαν με την ανταλλαγή πληθυσμών. Τότε ήταν που εγκαταστάθηκαν πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία και τον Πόντο. Το όνομά του προέρχεται από τον νεομάρτυρα Άγιο Γεώργιο που γεννήθηκε εδώ το 1808 και μαρτύρησε στα Ιωάννινα το 1838. Μέρος των οστών του βρίσκεται στον ενοριακό ναό του Αγίου Γεωργίου που αποτελεί θρησκευτικό αξιοθέατο της περιοχής, όπως και η εκκλησία των Αγίων Αποστόλων, κτίσης 1836 με τοιχογραφίες του 18ου και 19ου αι. Προς τα ΒΔ. του χωριού βρίσκεται ο λόφος του Αγίου Νικολάου με θέα το Βόιο, τα Χασιά, τα Βέντζια και την οροσειρά της Πίνδου. Στο χωριό δραστηριοποιούνται ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίου Γεωργίου, ο Αθλητικός Σύλλογος «Κεραυνός» Αγίου Γεωργίου και ο Αγροτικός Βιοτεχνικός Συνεταιρισμός Γυναικών.

Ονομασία - Διοικητικά
Το παλιό όνομα, μέχρι το 1927 ήταν Τσούρχλι, οπότε μετονομάστηκε σε Άγιος Γεώργιος και ανήκε στο νομό Κοζάνης. Σύμφωνα με το σχέδιο Καλλικράτης, αποτελεί τη τοπική κοινότητα Αγίου Γεωργίου που ανήκει στην δημοτική ενότητα Ηρακλεωτών του Δήμου Γρεβενών και σύμφωνα με την απογραφή του 2011 έχει πληθυσμό 452 κατοίκους.
[πηγή: Βικιπαίδεια]


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails