© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Παρασκευή 7 Ιουνίου 2019

Βίντεο για τον Μ. Τόκα, με αδημοσίευτο υλικό από το οικογενειακό αρχείο, 65 χρόνια από τη γέννησή του


Τα τρία παιδιά του Κύπριου συνθέτη, Μάριου Τόκα, Κώστας, Άγγελος και Χαρά, με την ευκαιρία συμπλήρωσης την 8η Ιουνίου 2019, 65 ετών από τη γέννηση του σπουδαίου μουσουργού, που «έσβησε» νικημένος από τον καρκίνο στις 27 Απριλίου του 2008, έφτιαξαν βίντεο το οποίο διοχέτευσαν στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Όπως αναφέρουν σε ανακοίνωση που συνοδεύει το βίντεο, σε αυτό περιλαμβάνονται, φωτογραφίες από το οικογενειακό αρχείο, που δημοσιεύονται για πρώτη φορά.

Προσθέτουν ότι σκοπός του βίντεο είναι «η διατήρηση της μνήμης και του έργου του πατέρα μας» και παράκληση των τριών παιδιών του Κύπριου μουσικοσυνθέτη είναι η προβολή του από τα ΜΜΕ, ιστοσελίδες και μέσα μαζικής δικτύωσης.

Μαζί με το βίντεο και την ανακοίνωση επισυνάπτεται και αναλυτικό βιογραφικό σημείωμα του συνθέτη ο οποίος γεννήθηκε στις 8 Ιουνίου του 1954 στη Λεμεσό όπου και έζησε τα παιδικά και εφηβικά του χρόνια.

Βίωσε όλη την αγριότητα του Αττίλα καθώς η τουρκική εισβολή του 1974 τον βρήκε να υπηρετεί τη στρατιωτική του θητεία. Όπως ο ίδιος συνήθιζε να λέει η περίοδος εκείνη τον σημάδεψε βαθιά και έγινε πηγή έμπνευσης για κάποια από τα έργα του.

Στην ελληνική δισκογραφία εμφανίζεται για πρώτη φορά το 1978. Ο πρώτος του δίσκος με ερμηνευτή το Μανώλη Μητσιά είχε τίτλο «Τα Τραγούδια της Παρέας».

Ακολούθησαν συνεργασίες με τα μεγαλύτερα ονόματα του ελληνικού τραγουδιού.

Βαθύτατα πολιτικοποιημένος αφιέρωσε μεγάλο μέρος του μουσικού του έργου στην ιδιαίτερη πατρίδα του, την Κύπρο και στους αγώνες του κυπριακού λαού για ανεξαρτησία και ελευθερία.

Σταθμός στη μουσική διαδρομή του υπήρξε η γνωριμία του με τον ποιητή της ρωμιοσύνης, Γιάννη Ρίτσο, ο οποίος του εμπιστεύθηκε δώδεκα ανέκδοτα ποιήματά του που κυκλοφόρησαν μελοποιημένα το 1981 με γενικό τίτλο «Πικραμένη μου γενιά».

Το 1996, ο Μάριος Τόκας επισκέπτεται το Άγιον Όρος και εκεί, συγκλονισμένος από τα χειρόγραφα του μοναχού Γεράσιμου Μικραγιαννανίτη που βρήκε και μελέτησε, έγραψε το συμφωνικό έργο «Θεογεννήτωρ Μαρία».

Στις 8 Μαρτίου του 2001 τιμήθηκε, από τον τότε Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, με το «μετάλλιο εξαίρετης προσφοράς στην πατρίδα» που αποτελεί την ύψιστη τιμή της κυπριακής πολιτείας.

Ο Μάριος Τόκας, αναφέρεται, τέλος, έφυγε από την ζωή, ξημερώματα του Πάσχα στις 27 Απριλίου του 2008 χωρίς να προλάβει να εκδώσει έργα του που αγάπησε πολύ και βρίσκονται σε παρτιτούρες και ηχογραφήματα, προίκα και κληρονομιά των παιδιών του.

Πηγή: ΚΥΠΕ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails