© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Κυριακή 7 Μαρτίου 2021

Στον Καθεδρικό Ναό της Μεταστάσεως της Παρθένου (Velika Gospa) του Dubrovnik, Κροατία


Ταξίδεψε, φωτο-αποτύπωσε και παρουσιάζει ο π. Παναγιώτης Καποδίστριας, 20.10.2015

Πρόκειται για έναν πραγματικά εντυπωσιακό καθεδρικό ναό, τιμώμενος στην Μετάσταση της Παρθένου Μαρίας (Velica Gospa), ο οποίος αρχικά χτίστηκε με χορηγία του Ριχάρδου του Λεοντόκαρδου. Σύμφωνα με το θρύλο που επικρατεί, ο Ριχάρδος χρηματοδότησε την ανέγερση του ναού ως δείγματος ευγνωμοσύνης για την επιβίωσή του, μετά από ένα ναυάγιο, έξω από το νησί Lokrum, το 1192. 

Ωστόσο, ο ναός καταστράφηκε ολοσχερώς κατά την διάρκεια των σεισμών του 1667 και χτίστηκε από την αρχή σε ρυθμούς μπαρόκ. 

Στο θησαυροφυλάκιο του ναού φυλάσσονται αντικείμενα από τη Ρωμαϊκή και τη Βυζαντινή εποχή, ενώ ανάμεσα στα πιο πολύτιμα αντικείμενα είναι οι λειψανοθήκες της κεφαλής και ο βραχίονας του πολιούχου της πόλης Αγίου Βλασίου (βλ. άγαλμά του στην 3η φωτό ανωτέρω).

Στο εσωτερικό του μεγαλοπρεπούς καθεδρικού υπάρχουν υπολείμματα των παλιότερων εκκλησιών, όπως επίσης και ο διάσημος τρίπτυχος πίνακας της Μεταστάσεως, έργο Τιτσιάνο του 1552 (βλ. 6η φωτό ανωτέρω) και άλλοι πίνακες Ιταλών και Δαλματών καλλιτεχνών ζωγράφων από τον 16ο μέχρι τον 18ο αιώνα.
Μια επιπλέον φωτό από το διαδίκτυο

Ντουμπρόβνικ, Η πομπή ανήμερα της Εορτής του Αγίου Βλασίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails