© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου 2021

Όταν ο Μίκης Θεοδωράκης μελοποίησε ποιήματα του Διονύση Καρατζά [audio]

Επιμέλεια - παρουσίαση: π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ

Ο Διονύσης Καρατζάς είναι έγκριτος ποιητής των Πατρών, ο οποίος διακρίνεται για τον απρόσμενα ευθύβολο λόγο του, ο οποίος προσέλκυσε την δημιουργικότητα του Μίκη Θεοδωράκη κι έτσι στο μουσικό corpus του Μεγάλου Συνθέτη του νέου Ελληνισμού, κατέχουμε μελοποιημένη ποίηση Καρατζά. Στην προσωπική δισκοθήκη μας υπάρχει μια συλλεκτική έκδοση της εφημερίδας "Ελευθεροτυπία", σε cd, όπου ακούμε τα έργα "Τα πρόσωπα του Ήλιου" και "Ως Αρχαίος Άνεμος". 

Αυτές τις ημέρες της θανής του Θεοδωράκη, ο ιστότοπος THE BEST των Πατρών έκανε αναφορά στην εν λόγω σύμπραξη ποιητικού λόγου του Καρατζά με τον Μίκη των ονείρων μας. Από εκεί αντλούμε πώς έγινε:

Ο Διονύσης Καρατζάς λοιπόν συνεργάστηκε σε τέσσερις κύκλους τραγουδιών βασισμένους σε ποίηση του με τον Μίκη Θεοδωράκη. Τα «Πρόσωπα του Ήλιου» το 1987, το «Ως Αρχαίος Άνεμος» επίσης το ’87 που μάλιστα το ερμήνευε ο ίδιος και η Σοφία Μιχαηλίδου στην α’ εκτέλεση (το ίδιο έργο επανακυκλοφόρησε πριν από 2 χρόνια με τον Μπάμπη Τσέρτο και την Ειρήνη Καράγιαννη), η «Βεατρίκη στην οδό μηδέν» που κυκλοφόρησε σε δίσκο το 1994, ένα έργο για πιάνο και φωνή με ερμηνεύτρια την σπουδαία Μαρία Φαραντούρη και την Ντόρα Μπακοπούλου στο πιάνο και τα «Λυρικότερα» το 1994 που μάλιστα είχαν πρωτοκυκλοφορήσει στη Γερμανία με τον ξένο τίτλο «Poetica».

Όπως είπε στο thebest.gr ο κ. Καρατζάς με τον Μίκη Θεοδωράκη είχαν συνεργαστεί και σ’ ένα ακόμη έργο, την «Ραψωδία» που είναι ανέκδοτο, το οποίο παίχθηκε προ μηνός περίπου στο αίθριο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.

Στο ερώτημα πώς είχε γίνει η γνωριμία τους ο Διονύσης Καρατζάς μας είπε πως ο Μίκης Θεοδωράκης είχε διαβάσει την ποιητική του συλλογή «Τα χρώματα φωνήεντα» και είχε σταθεί στον στίχο που έλεγε «σπάζοντας στα δύο τη θάλασσα βγαίνει το φεγγάρι».

“Ένιωσα πως τον στίχο αυτό τον έγραψες για μένα”, μου είχε πει, θυμήθηκε με συγκίνηση ο Διονύσης Καρατζάς και έκτοτε ακολούθησε η θαυμαστή συνεργασία μαζί του σε δίσκους και συναυλίες. Ο Διονύσης Καρατζάς μας είπε ακόμα πως επισκεπτόταν πολλές φορές τον συνθέτη στο εξοχικό του στο Βραχάτι Κορινθίας ενώ ο Μίκης Θεοδωράκης ερχόταν και συχνά ινκόγκνιτο στην Πάτρα χωρίς να τον παίρνει κανείς χαμπάρι. «Θυμάμαι πως του άρεσε να πηγαίνουμε για φαγητό στο Δασύλλιο», ανέφερε ο Διονύσης Καρατζάς. Όσο για την τελευταία φορά που επικοινώνησε μαζί του μας είπε πως είχε μιλήσει μαζί του αλλά έμμεσα μέσα από τη γραμματέα του και ακούγοντας τη φωνή του μέσα. Τις τελευταίες 25 μέρες είναι αλήθεια πως ο Μίκης Θεοδωράκης είχε καταπέσει μπορεί το μυαλό του να ήταν στα 96 του ‘ξυράφι» αλλά δεν μπορούσε πια να περπατήσει συνέπεια και των κατάλοιπων που είχαν αφήσει τα βασανιστήρια στην υγεία του.

ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΤΑ ΕΥΡΙΣΚΟΜΕΝΑ ΣΤΟ YOUTUBE:

ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΑ ΕΝΑ-ΕΝΑ 

ΕΔΩ!

ΤΟ ΕΡΓΟ ΩΣ ΑΡΧΑΙΟΣ ΑΝΕΜΟΣ ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails