© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Σάββατο 16 Οκτωβρίου 2021

Εκθέσεις εθνικών κειμηλίων και τεκμηρίων στα Γρεβενά

Η επανάσταση του 1821 στη Μακεδονία 

Αγώνες για την Ελευθερία 

Γρεβενά 13/10/2021 - 10/4/2022 

Δήμος Γρεβενών - Σύλλογος Φίλων Φιλαρμονικής Γρεβενών «Ο Ορφεύς» 

Με αφορμή τους εορτασμούς για τα 200 χρόνια της εθνικής παλιγγενεσίας, ο Σύλλογος Φίλων Φιλαρμονικής Γρεβενών «Ο Ορφεύς» συνδιοργανώνει με τον Δήμο Γρεβενών, μία διμερή έκθεση για περισσότερα από εκατό χρόνια ιστορίας της πόλης, υλοποιώντας για πρώτη φορά τη μεγαλύτερη έκθεση τεκμηρίων που έχει πραγματοποιηθεί στην πόλη και την περιοχή για τον νεότερο ελληνισμό. 

Στους δύο χώρους θα εκτεθεί ένα ιδιαίτερα πλούσιο υλικό που χρονολογείται από τα προεπαναστατικά χρόνια και την προετοιμασία της απελευθέρωσης των Ελλήνων, κορυφώνεται με την Επανάσταση του 1821, συνεχίζει με την επανάσταση του 1854 στη δυτική Μακεδονία αναδεικνύοντας τη προσωπικότητα του επιχώριου οπλαρχηγού Θεόδωρου Ζιάκα και εκτείνεται από τον ατυχή πόλεμο του 1897 έως τα χρόνια της απελευθέρωσης της πόλης κατά τους Βαλκανικούς πολέμους 1912-1913. 

Πρόκειται για σπάνια εθνικά κειμήλια, ξεχωριστά τεκμήρια της κάθε εποχής, γραπτές μαρτυρίες και σπάνια έργα τέχνης, που μαρτυρούν τον απόηχο των γεγονότων και συνθέτουν ένα γοητευτικό ταξίδι ιστορίας και τέχνης, ενώ ταυτόχρονα η πλούσια εκατονταετία παρουσιάζεται στο ευρύ κοινό μέσα από στοιχεία που δόμησαν τον νεότερο ελληνισμό.

Φωτογραφίες: ΑΝΤΩΝΗΣ ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails