© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Τετάρτη 13 Απριλίου 2022

Lectures Αληθώς: Ο π. Ιωαννίκιος Ζαμπέλης περί "Ιονίου Εκκλησίας" (1817-1866) [πρεμιέρα 14.4.2022, 20:00]

Για δεύτερη συνεχή ακαδημαϊκή χρονιά (2021-22), οι συντελεστές του Μορφωτικού Κέντρου Λόγου "Αληθώς" συνεχίζουν να προσφέρουν στους θιασώτες τους διαδικτυακές διαλέξεις, μες από τις δράσεις του β΄ κύκλου του προγράμματος "LECTURES ΑΛΗΘΩΣ".

Η προγραμματιζόμενη νεότερη τηλε-διάλεξη, 8η εφετινή, φιλοξενεί τον Αρχιμανδρίτη ΙΩΑΝΝΙΚΙΟ ΖΑΜΠΕΛΗ, Διδάκτορα Νομικής και Θεολόγο, Ιεροκήρυκα Ι. Μητροπόλεως Λευκάδος και Ιθάκης, ο οποίος θα παρουσιάσει το εξόχως ενδιαφέρον θέμα: «Θεσμοί και Οργάνωση της “Ιονίου Εκκλησίας” (1817-1866)».

Η πρεμιέρα της παρουσίασης του διακεκριμένου επιστήμονος θα γίνει την Πέμπτη, 14 Απριλίου 2022ώρα 8 μ.μ., μες από το κανάλι τού "Αληθώς" στο YouTube.


Who is Who 

π. Ιωαννίκιος (κατά κόσμον Ιωάννης) Ζαμπέλης

Γεννήθηκε το 1983 και μεγάλωσε στη Λευκάδα.

Πτυχιούχος Νομικής (2006) και Θεολογίας (2014) και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος ειδίκευσης στο Εκκλησιαστικό Δίκαιο (2010) από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Εκπόνησε διδακτορική διατριβή στη Νομική Σχολή Ε.Κ.Π.Α. με θέμα: «Θεσμοί και Οργάνωση της “Ιονίου Εκκλησίας” (1817-1866)» και επιβλέποντα τον Καθηγητή του Εκκλησιαστικού Δικαίου κ. Ι. Μ. Κονιδάρη, η οποία εγκρίθηκε ομόφωνα με βαθμό «Άριστα».

Χειροτονήθηκε Διάκονος (2009) και Πρεσβύτερος (2013) από τον Σεβ. Μητροπολίτη Λευκάδος και Ιθάκης κ. Θεόφιλο στη Λευκάδα, όπου διακονεί ως ιεροκήρυκας, Διευθυντής του Κέντρου Νεότητας και υπεύθυνος λειτουργίας των Κατασκηνώσεων της Ι. Μητροπόλεως.

Ασχολείται με την δημιουργία εκπαιδευτικού υλικού και τη διοργάνωση επιμορφωτικών προγραμμάτων με την Εκκλησιαστική Αγωγή και Κατήχηση, την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση, τις (Εκκλησιαστικές) Κατασκηνώσεις, την υμνογραφία.

Με τη συνεργασία εθελοντών οργανώνει, στο πλαίσιο του Κέντρου Νεότητας της τοπικής Εκκλησίας, εκπαιδευτικές επισκέψεις για σχολικές ομάδες σε εκκλησιαστικά μνημεία και μουσεία της Λευκάδας, καθώς και βιωματικές δράσεις γνωριμίας με την εκκλησιαστική ζωή και παράδοση.

Σε Επετηρίδες και Πρακτικά Συμποσίων της Εταιρείας Λευκαδικών Μελετών και άλλων επιστημονικών φορέων δημοσιεύονται συμβολές του – σπουδή στην τοπική εκκλησιαστική Ιστορία και Παράδοση του νησιού: εκκλησιαστική πανήγυρη, τελετουργία του αφορισμού, Ι. Ναοί και κλήρος στην ύπαιθρο τον 19ο αι., οι Μονές της Λευκάδας από την ακμή στη διάλυση, η εκκλησιαστική διάσταση της εξέγερσης του 1819, της συνάντησης των κλεφταρματολών στη Λευκάδα (1807), η συμμετοχή της τοπικής Εκκλησίας στην Επανάσταση του ’21, εκκλησιαστική δικονομία και νομοθεσία περί Ι. Μονών της Ιονίου Εκκλησίας κ.ά.

Έχουν εκδοθεί και άλλα πονήματά του, ενώ επιμελείται ενδιαφέροντα επετειακά αφιερώματα στο εικονογραφημένο ημερολόγιο τσέπης της Ι. Μ. Λευκάδος και Ιθάκης από το 2010. Κείμενά του δημοσιεύονται στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο.

Συμμετέχει στα Διοικητικά Συμβούλια του Κέντρου Πρόληψης Λευκάδας «Δίαυλος» και του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Λευκάδας ως Έφορος Βιβλιοθηκών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails