© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2023

Εκδήλωση αφιερωμένη στο Γιάννη Ρίτσο στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης


Μία εκδήλωση η οποία αποτέλεσε φόρο τιμής στο σπουδαίο Γιάννη Ρίτσο, πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο Richelieu του Πανεπιστημίου της Σορβόννης με πρωτοβουλία του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού στο Παρίσι, ενώ για τη διεξαγωγή της πολιτιστικής αυτής δράσης, αγαστή υπήρξε η συνεργασία με το Τμήμα Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Σορβόννης και με τον πολιτιστικό οργανισμό Delphys. 

Ξεχωριστό χρώμα στην εκδήλωση έδωσαν οι συμμετοχές της Γαλλίδας ηθοποιού Irène Jacob και του διδάκτορος Συγκριτικής Γραμματολογίας της Σορβόννης, Γιώργου Αρχιμανδρίτη, συγγραφέα, δημιουργού ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών εκπομπών τέχνης και πολιτισμού και εκπροσώπου του ΕΙΠ στο Παρίσι.

Ο Γιώργος Αρχιμανδρίτης παρουσίασε την Τέταρτη Διάσταση του Γιάννη Ρίτσου, ένα από τα κορυφαία έργα της νεοελληνικής ποίησης, που αποτελείται, ως επί το πλείστον, από μονολόγους ηρώων της ελληνικής μυθολογίας και ακολούθησε θεατρικό αναλόγιο με την Irène Jacob, η οποία ερμήνευσε την Ελένη, έναν ποιητικό μονόλογο του 1970, μέσα από τον οποίο ο Γιάννης Ρίτσος μεταφέρει το μύθο της Ελένης στη σύγχρονη πραγματικότητα και του αποδίδει νέους συμβολισμούς σε μια εποχή απομυθοποίησης, όπως είναι η περίοδος της Δικτατορίας στην Ελλάδα.

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με φιλολογική ανάλυση του έργου από τον Γιώργο Αρχιμανδρίτη και έκλεισε με την παρουσία-έκπληξη της κόρης του Ρίτσου, Έρης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails