© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Δευτέρα 12 Ιουνίου 2023

Κέρκυρα: Φωτιά στον ναό του Αγίου Γεωργίου στο Παλαιό Φρούριο [photos]

Για κεραυνό και μάλιστα διπλό κάνουν λόγο σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις παράγοντες πυροσβεστικής όσον αφορά τα αίτια της καταστροφής της στέγης και της οροφής του ιερού ναού Αγίου Γεωργίου στο Παλαιό Φρούριο της Κέρκυρας.

Ευτύχημα ήταν ότι φωτιά έγινε αντιληπτή άμεσα, καθώς προηγήθηκαν δύο μεγάλοι κρότοι πιθανόν από τους κεραυνούς, με αποτέλεσμα καταρχήν στελέχη της εφορίας αρχαιοτήτων και στη συνέχεια πυροσβέστες που έσπευσαν αμέσως, πριν επιχειρήσουν με νερό μέσα στο ναό να απομακρύνουν το τέμπλο, τις εικόνες και τα ανυπολόγιστης αξίας αντικείμενα που βρισκόντουσαν μέσα στο χώρο, προτού αυτά καταστραφούν.

Η φωτιά προκάλεσε σημαντική καταστροφή στην οροφή του ιερού ναού που στη συνέχεια πλημμύρισε λόγω του όγκου του νερού που έπεσε από τις δυνάμεις της πυροσβεστικής υπηρεσίας.

Τις πρώτες κρίσιμες στιγμές υπήρχε μεγάλη δυσκολία στο να εισέλθουν μεγάλα πυροσβεστικά οχήματα μέσα στο φρούριο καθώς δεν χωρούσαν να περάσουν από την τάφρο, έτσι επιστρατεύτηκε το γερανοφόρο όχημα του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας για να βοηθήσει στη ρίψη νερού από την οροφή.

Στις προσπάθειές κατάσβεσης συνέδραμε μεγάλη δύναμη της πυροσβεστικής υπηρεσίας ενώ βοήθησαν στελέχη της εφορίας αρχαιοτήτων αλλά και η πολιτική προστασία του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας.

Τα ακριβή αίτια της πυρκαγιάς διερευνώνται από ανακριτικό της πυροσβεστικής ενώ εφόσον ταυτοποιηθεί πως το αίτιο ήταν ο διπλός κεραυνός, είναι απορίας άξιον γιατί δεν χτύπησε πάνω στο αλεξικέραυνο που βρίσκεται σε πολύ κοντινή απόσταση, κοντά στο φάρο του Παλαιού Φρουρίου.

Από την πρώτη στιγμή, στο σημείο βρέθηκε η διευθύντρια της Εφορίας Αρχαιοτήτων Τένια Ρηγάκο,  η Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας Μερόπη Υδραίου αλλά και οι βουλευτές Κέρκυρας Στέφανος Γκίκας και Αλέκος Αυλωνίτης οι οποίοι έσπευσαν να ενημερωθούν για την έκταση της ζημιάς.














Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails