© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Τρίτη 18 Ιουλίου 2023

Ελλάδα: Εφιαλτική νύχτα, με τρία πύρινα μέτωπα σε πλήρη εξέλιξη

Μάχη σε τρία μέτωπα δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις στην Αττική, τη Βοιωτία και την Κορινθία, όπου μαίνονται μεγάλες φωτιές από τις μεσημεριανές ώρες της Δευτέρας.

Τα μεσάνυχτα, τοπική ώρα, η πιο δύσκολη φωτιά ήταν αυτή στα Δερβενοχώρια, στα όρια Αττικής – Βοιωτίας, όπου το μέτωπο έχει έκταση πολλών χιλιομέτρων, σε δύσβατη περιοχή, ενώ δεν απειλούσε ως την ώρα εκείνη κατοικημένες περιοχές. Όμως, η ένταση και η φορά του ανέμου έσπρωχνε τη φωτιά προς τη Μάνδρα Αττικής, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, φιλοξενώντας δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος κ. Γιάννη Αρτοποιού.

O κ. Αρτοποιός τόνισε ότι η όλη στρατηγική τη νύχτα θα επικεντρωθεί στο να κρατηθεί το μέτωπο, το οποίο είναι αρκετά δύσκολο. «Είναι σε μια χαράδρα αρκετά μεγάλη, σε μια νοητή ευθεία. Είναι αρκετά μεγάλο το μέτωπο αυτό και προσπαθούν οι πυροσβεστικές δυνάμεις να κρατήσουν αυτό το δύσκολο μέτωπο. Είναι η πιο δύσκολη πυρκαγιά την οποία αντιμετωπίζουμε αυτή τη στιγμή, διότι κινείται με γοργούς ρυθμούς. Ο αέρας είναι τέτοιος που καθοδηγεί τη φωτιά. Και ουσιαστικά, ενώ δεν κινδυνεύει κατοικημένη περιοχή, μπορούμε να πούμε ότι ανά πάσα ώρα και στιγμή μπορεί να αλλάξει όλο αυτό και να αποκτήσει μια δυναμική διαφορετική», σημείωσε.

«Βρίσκεται έξω από το χωριό Πάνακτο και ουσιαστικά προσπαθούμε αφενός να μην επηρεαστεί καθόλου το χωριό, δηλαδή κατοικημένες περιοχές, και να κρατήσουμε το μέτωπο όσο μπορούμε το βράδυ, ούτως ώστε να μπορέσουμε το πρωί με τα πρώτα εναέρια μέσα, τα οποία θα σηκωθούν με το πρώτο φως της ημέρας να προσπαθήσουμε, να κάνουμε ό,τι καλύτερο δυνατό μπορούμε», πρόσθεσε.

Όσον αφορά στο μέτωπο στο Καπαρέλλι, τόνισε ότι η πυρκαγιά έχει τεθεί σε καλύτερη κατάσταση, είναι σε ύφεση, έχει κάποια μόνο «καντηλάκια» στην περιοχή στο ανατολικό κομμάτι. «Ωστόσο η μάχη είναι μεγάλη και εκεί, διότι έχουμε να παλέψουμε ουσιαστικά με το φόβο των πυροσβεστών που δεν είναι τίποτα άλλο από τις αναζωπυρώσεις. Όμως η εικόνα που μας μεταφέρουν οι επικεφαλής εκεί, στο μέτωπο, είναι ότι η κατάσταση είναι ένα βήμα πριν την οριοθέτηση».

Με αφορμή τη σύσκεψη παρουσία υπουργών με το κινητό συντονιστικό «Ολυμπος» ο κ. Αρτοποιός δήλωσε ότι οι συσκέψεις αυτή τη στιγμή είναι συνεχείς για την Ανατολική Αττική. «Αυτό το οποίο μας φοβίζει ουσιαστικά στην ευρύτερη περιοχή της Σαρωνίδας είναι οι αναζωπυρώσεις και ουσιαστικά να μη μεταφέρει ο άνεμος μέσα από στροβιλισμό τις φλόγες σε κάποιο κομμάτι του μετώπου και έχουμε καινούργιες ενάρξεις. Έχει κάποιες τέτοιες αναζωπυρώσεις. Πιο πολύ θέμα έχει το κομμάτι που είναι προς Σαρωνίδα και λιγότερο το κομμάτι το οποίο είναι προς Ανάβυσσο. Σε αυτό το κομμάτι κινούνται τα ενεργά κομμάτια».

Τέλος, όσον αφορά στην Καλλιθέα Λουτρακίου, τόνισε ότι είναι μια πυρκαγιά η οποία πάει καλύτερα. «Έχει περιοριστεί το μέτωπο αυτό πάνω από την εθνική οδό. Αυτό το οποίο υπάρχει είναι ένα μικρό ενεργό μέτωπο το οποίο πιστεύουμε ότι θα ελέγξουμε μέσα στην νύχτα στον Άγιο Χαράλαμπο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails