© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Παρασκευή 7 Ιουλίου 2023

Άρθουρ Έβανς: Ο Άγγλος αρχαιολόγος που ανακάλυψε την Κνωσό

Το όνομα του Άρθουρ Έβανς γράφτηκε στα βιβλία της ιστορίας, στα κεφάλαια που μιλούν για τον μινωικό πολιτισμό και το ανάκτορο της Κνωσού, αφού υπήρξε ο άνθρωπος που το ανακάλυψε. Είχε καταγωγή από την Αγγλία και συγκεκριμένα από το Νας Μιλς, ενώ είχε γεννηθεί στις 8 Ιουλίου 1851.

Η πορεία της ζωής του και η ενασχόλησή του με την αρχαιολογία φαίνεται ότι ήταν «προκαθορισμένη», αφού πατέρας του ήταν ο επίσης αρχαιοδίφης John Evans. Έτσι, σπούδασε αρχαιολογία στην Οξφόρδη και από τα πρώτα κιόλας χρόνια ασχολήθηκε με την νομισματική αρχαιολογία, καθώς το 1884 έγινε έφορος του Ασμολειανού Μουσείου τής Οξφόρδης.

Η ανακάλυψη της Κνωσού

Η αγάπη και παράλληλα το ενδιαφέρον για τα νομίσματα και τις σφραγίδες φαίνεται ότι τον οδήγησαν σ’ ένα από τα νησιά της Ελλάδας, την Κρήτη, δυο φορές. Την πρώτη φορά, το 1894, οπότε οι έρευνές του δεν είχαν κάποιο αποτέλεσμα, και τη δεύτερη φορά από το 1899 μέχρι και το 1934, οπότε με προσωπικό κόπο και χρήματα, επιδόθηκε σε έρευνες οι οποίες απέδωσαν καρπούς, καθώς ήρθε στην επιφάνεια το παλάτι της Κνωσού.

Ο Άρθουρ Έβανς ήταν εκείνος ο οποίος κατάφερε να κάνει γνωστό τον μινωικό πολιτισμό και το ανάκτορο της Κνωσού σ’ ολόκληρο τον κόσμο όχι μόνο ερευνώντας τα απομεινάρια, αλλά χτίζοντας ουσιαστικά κομμάτι κομμάτι την ιστορία και μαθαίνοντας κι εκείνος για μία περίοδο και έναν πολιτισμό που ήκμαζε.

Αν και δεν κατάφερε να αποκρυπτογραφήσει τις πινακίδες της μινωικής γραφής, έθεσε τα θεμέλια για να το υλοποιήσει ο Μάικλ Βέντρις. Μετά τις ανακαλύψεις του, «κράτησε» τα ευρήματα, τις σκέψεις και την πορεία των ερευνών σε βιβλία που έγραψε, και συγκεκριμένα στο «Ανάκτορο του Μίνωος» («The Palace of Minos l-IV», 1921-1936) και τα «Μινωικά κείμενα» («Scripta Minoa I-II, 1909- 1952).

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 90 ετών στην Οξφόρδη, στις 11 Ιουλίου του 1941.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails