© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Τρίτη 23 Απριλίου 2024

Το «Άξιον Εστί» του Μίκη Θεοδωράκη σε Σύδνεϋ, Μελβούρνη και Βρισβάνη

Το συγκλονιστικό μουσικό ορατόριο του συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη «Άξιον Εστί», σε στίχους του νομπελίστα ποιητή Οδυσσέα Ελύτη, θα παρουσιαστεί στην Αυστραλία σε τρεις επικείμενες συναυλίες, σε Σύδνεϋ, Μελβούρνη και Βρισβάνη.

Το ρεσιτάλ θα αποτελέσει μια εκπληκτική συνεργασία μεταξύ του διεθνούς φήμης τραγουδιστή Δημήτρη Μπάση, του διάσημου Ελληνοαυστραλού μαέστρου, Τζωρτζ Έλις, του ιεροψάλτη Τζωρτζ Καραντώνη, του παραγωγού – μαέστρου της Ελληνικής μπάντας, Τζωρτζ Δούκα,  καθώς και Χορωδίας 30 ατόμων υπό την καθηλωτική αφήγηση του Ελληνοαυστραλού ηθοποιού, Τόνυ Νικολακόπουλου.

Με αφετηρία το Σύδνεϋ, το Αυστραλιανό κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει την πρώτη από τις προγραμματισμένες συναυλίες στο Μέγαρο Μουσικής της πόλης (City Recital Hall) το Σάββατο, 11 Μαΐου 2024, στις 8.00μ.μ.. Η δεύτερη συναυλία θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μουσικής της Μελβούρνης (Melbourne Recital Centre) το Σάββατο, 1 Ιουνίου 2024, στις 8.00μ.μ., και η τρίτη και τελευταία παρουσίαση του «Άξιον Εστί» θα ολοκληρωθεί με τη συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής της Βρισβάνης (QPAC) την Τετάρτη, 5 Ιουνίου 2024, στις 7.00μ.μ..

Στις παραπάνω συναυλίες θα συμμετάσχουν οι παρακάτω καταξιωμένοι καλλιτέχνες:

Τραγουδιστής Δημήτρης Μπάσης
Ενορχηστρωτής και μαέστρος Τζωρτζ Έλις
Παραγωγός και μαέστρος ελληνικής μπάντας Τζωρτζ Δούκας
Ιεροψάλτης Τζωρτζ Καραντώνης
Αφηγητής Τόνυ ​​Νικολακόπουλος
30μελής Χορωδία

Ο Δημήτρης Μπάσης είναι Έλληνας καλλιτέχνης, που κέρδισε την αναγνώριση για τις μουσικές του ερμηνείες μέσω της συνεργασίας με την Άλκηστις Πρωτοψάλτη, τον Σταμάτη Κραουνάκη και τη Λίνα Νικολακοπούλου για τρεις συνεχόμενες σεζόν. Το επαγγελματικό του ντεμπούτο περιελάμβανε συμμετοχή στα έργα του Σταμάτη Κραουνάκη και το soundtrack της τηλεοπτικής σειράς «Το Τρίτο Στεφάνι». Το 1997 κυκλοφόρησε τον πρώτο του δίσκο, «Με την Φόρα του Άνεμου». Ο χειμώνας 1998–99 σηματοδότησε τη συνεργασία του με τη Χάρις Αλεξίου και την έναρξη μιας σειράς συναυλιών με τον Γιάννη Κότσιρα. Το 2001, ο Μπάσης συνεργάστηκε με τον Μίκη Θεοδωράκη, αναθεωρώντας και ερμηνεύοντας «Το Τραγούδι του Νεκρού Αδέλφου». Τα επόμενα χρόνια παρουσιάστηκαν σημαντικές παραστάσεις, όπως αφιέρωση στον ποιητή Γιάννη Ρίτσο και εμφανίσεις με τον Δημήτρη Μητροπάνο και τον Θέμη Αδαμαντίδη. Η συνεισφορά του σε εορτασμούς προς τιμήν του Μίκη Θεοδωράκη το 2005 ανέδειξε τη διαρκή του επίδραση στην ελληνική μουσική σκηνή.

Ο Τζωρτζ Έλις είναι διευθυντής ορχήστρας, συνθέτης και ενορχηστρωτής με έδρα το Σύδνεϋ. Η εκτεταμένη ακαδημαϊκή του κατάρτιση στη διεύθυνση ορχήστρας, τη σύνθεση και τη διασκευή και το ευρύ φάσμα της εμπειρίας του επέτρεψαν στον Έλις να αναπτύξει το μοναδικό ταλέντο που είναι απαραίτητο για να καλύπτει με ευαισθησία ένα ευρύ φάσμα μουσικών ειδών. Διηύθυνε τη Συμφωνική Ορχήστρα του Σύδνεϋ και τη Χορωδία Millennium στην Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Σύδνεϋ το 2000 και ήταν Μουσικός Διευθυντής και Μαέστρος για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. Έχει παρουσιάσει συναυλίες διευθύνοντας στο Παρίσι, το Λονδίνο, το Άμστερνταμ, τις Βρυξέλλες, τη Νέα Υόρκη, τη Βοστώνη, τη Φιλαδέλφεια, την Ουάσιγκτον, το Λος Άντζελες, την Αθήνα, την Κουάλα Λουμπούρ και την Τζακάρτα και έχει εμφανιστεί σε κάθε πρωτεύουσα της Αυστραλίας.

Ο Τζωρτζ Δούκας αποτελεί αναμφισβήτητα ένα από τα σημαντικότερα ονόματα της διεθνούς μουσικής σκηνής στο Σύδνεϋ εδώ και πολλά χρόνια. Εκτός από τις περιοδείες με καλλιτέχνες του εξωτερικού και τις τακτικές εμφανίσεις, ο Τζωρτζ παρουσιάζει πάντα καινοτόμα έργα, με τη συνεργασία του με τη Συμφωνική ορχήστρα Hunters Hill και τον μαέστρο Τζωρτζ Έλις να αποτελεί το αποκορύφωμα των εκδηλώσεων του Ελληνικού Φεστιβάλ το 2014. Ως αποτέλεσμα αυτής της παράστασης η Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα της Νέας Νότιας Ουαλίας και το Ελληνικό Φεστιβάλ ανέπτυξαν στενή σχέση συνεργασίας με το Μέγαρο Μουσικής του Σύδνεϋ (Sydney Recital Hall) όπου και κάθε χρόνο το Φεστιβάλ παρουσιάζει μια ορχηστρική παραγωγή έργων διάσημων Ελλήνων συνθετών όπως ο Θεοδωράκης, ο Χατζιδάκις κ.λπ.

Ο Τζωρτζ Καραντώνης είναι ένας ιδιαίτερα αναγνωρισμένος και καταξιωμένος τραγουδιστής, τραγουδοποιός και οργανοπαίκτης που πρωτοαναδείχθηκε στην εφηβεία του. Κατεξοχήν αυτοδίδακτος μουσικός, ο Τζωρτζ σαγήνευσε την Ελλάδα με τη μουσική του ως frontman των Moda Blue, ενός αγαπημένου συγκροτήματος των Ελληνοαυστραλών. Ο Τζωρτζ έχει δώσει διαλέξεις μουσικής σύνθεσης στο Forte School of Music, έγραψε τραγούδια για διάφορους καλλιτέχνες και συνέθεσε μουσική για την ποίηση του αείμνηστου Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας Στυλιανού. Οι εμφανίσεις του με τη Χορωδία Millennium Heritage στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σύδνεϋ και ως σολίστ στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Σύδνεϋ έχουν εδραιώσει τη φήμη του ως πολυσχιδούς και καταξιωμένου μουσικού. Σήμερα, ο Τζωρτζ συνεχίζει να καλύπτει με τις εμφανίσεις του ένα ευρύτατο μουσικό φάσμα, κινούμενος απρόσκοπτα ανάμεσα στη ροκ, την τζαζ, την κλασική, τη βυζαντινή, την ελληνική και την ποπ μουσική με απαράμιλλο πάθος.

Ο Τόνυ Νικολακόπουλος είναι Ελληνοαυστραλός ηθοποιός του κινηματογράφου, της τηλεόρασης και του θεάτρου. Είναι περισσότερο γνωστός για τη δουλειά του στις ταινίες του Νικ Γιαννόπουλου (The Wog Boy και The Wannabes) και για τον ρόλο του ως Attilio στην τηλεοπτική σειρά Scooter: Secret Agent. Έχει επίσης παίξει σε Underbelly και θεατρικά έργα, συμπεριλαμβανομένου του Cafe Rebetika το 2009.

Στοιχεία 1ης Εκδήλωσης:

Εκδήλωση: ‘Αξιον Εστί (ρεσιτάλ) – Σύνδεϋ

Σε συμπαραγωγή της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας της ΝΝΟ και του Μεγάρου Μουσικής Σύδνεϋ στα πλαίσια του 42ου Ελληνικού Φεστιβάλτου Σύδνεϋ

Ημερομηνία: Σάββατο 11 Μαΐου 2024 | 8:00 μ.μ.

Τοποθεσία: City Recital Hall, 2 Angel Pl, Sydney NSW 2000

Κρατήσεις: 02 8256 2222, cityrecitalhall.com

Link για κρατήσεις εισιτηρίωνhttps://tickets.cityrecitalhall.com/6933/6934

Στοιχεία 2ης Εκδήλωσης:

Εκδήλωση: ‘Αξιον Εστί (ρεσιτάλ)

Σε συμπαραγωγή της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας Μελβούρνης & Βικτώριας και του Μεγάρου Μουσικής Μελβούρνης

Ημερομηνία: Τετάρτη 5 Ιουνίου 2024 | 8:00 μ.μ.

Τοποθεσία: Melbourne Recital Centre, 31 Sturt St, Southbank VIC 3006

Κρατήσεις: 03 9699 3333, melbournerecital.com.au

Link για κρατήσεις εισιτηρίων: https://e.melbournerecital.com.au/booking/production/syos/22500?performance=

Στοιχεία 3ης Εκδήλωσης:

Εκδήλωση: ‘Αξιον Εστί (ρεσιτάλ)

Σε παραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Βρισβάνης (QPAC)

Ημερομηνία: Τετάρτη 5 Ιουνίου 2024 | 7:00 μ.μ.

Τοποθεσία: Queensland Performing Arts Centre (QPAC), Cnr Grey and Melbourne Street, South Bank QLD 4101

Κρατήσεις: 07 3516 3400, www.qpac.com.au

Η προπώληση εισιτηρίων θα αρχίσει στη Βρισβάνη την Τετάρτη 24 Απριλίου στις 9.00πμ.

Link για κρατήσεις εισιτηρίωνhttps://qpac.com.au/whats-on/2024/axion-esti-and-masterworks

Για περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα και για κρατήσεις εισιτηρίων σε επιλεγμένες εκδηλώσεις στο Σύδνεϋ, επισκεφτείτε τη διεύθυνση www.greekfestivalofsydney.com.au . 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails