© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Σάββατο 27 Απριλίου 2024

Κατανυκτική η βραδιά του “Αληθώς” για τους Επτά Λόγους του Εσταυρωμένου

Το “Αληθώς”, Μορφωτικό Κέντρο Λόγου και Τέχνης Ενορίας Βανάτου και πολιτισμική έκφραση της Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου, εν όψει της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα, παρουσίασε επιτυχώς ειδικό αφιέρωμα, με γενικό τίτλο: “Οι επτά φράσεις του Χριστού στον Σταυρό”, το εσπέρας της Παρασκευής προ των Βαΐων, 26ης Απριλίου 2024, μέσα στον Ναό της Παναγούλας Βανάτου Ζακύνθου.

Κατ’ αυτήν την προ-μεγαλοβδομαδιάτικη βραδιά παρέστησαν οι Σεβ. Μητροπολίτες Δωδώνης κ. Χρυσόστομος και Ζακύνθου κ. Διονύσιος Δ΄, ο Δήμαρχος Ζακύνθου κ. Γιώργος Στασινόπουλος, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Διονύσιος Πλέσσας, ο Πρόεδρος Βανάτου κ. Τιμόθεος Ελ. Στραβοπόδης, Ιερείς της Μητροπόλεως, άνθρωποι των Γραμμάτων, των Τεχνών και πλήθος κόσμου.

Κατ’ αρχήν, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ Δ΄ ομίλησε διεξοδικά, με θέμα: “Θεολογική σημασία των επτά λόγων του Εσταυρωμένου”. Οι παριστάμενοι τον άκουσαν με πολλή προσοχή και τον χειροκρότησαν θερμά.

Στο δεύτερο μέρος της βραδιάς, το Εκκλησιαστικό Αναλόγιο “Θ. Κουρκουμέλης-Κοθρής”, υπό την διεύθυνση του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΜΑΡΙΝΟΥ, χοράρχη – μουσικού - λαμπαδαρίου Μονής Στροφάδων και Αγ. Διονυσίου, παρουσίασε υμνογραφήματα της Μεγάλης Εβδομάδας, κατά το ζακύνθιο ιδίωμα της ψαλτικής.

Ενδιάμεσα των ύμνων, ο ηθοποιός και σκηνοθέτης ΜΠΑΜΠΗΣ ΣΙΓΟΥΡΟΣ απήγγελε αισθαντικά τα σχετικά με τους Επτά Λόγους του Σταυρού χωρία από την Καινή Διαθήκη, μαζί με σύντομες σχολιαστικές αναφορές από τη σύγχρονη Ποίηση. Την επιμέλεια κειμένων αυτών έκαμε ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΣ.

Στο τέλος της βραδιάς και αφού οι παριστάμενοι όλοι καταχειροκρότησαν τους συντελεστές, έλαβε τον λόγο ο Σεβ. Δωδώνης, ο οποίος συνεχάρη, τόσο τον Σεβ. Ζακύνθου ως ομιλητή, τον εξαίρετο Μαέστρο και τους καλούς Χορωδούς για την άψογη απόδοση ψαλμάτων κατανυκτικών και αγαπημένων, όσο και τον υπεύθυνο του “Αληθώς”, π. Παναγιώτη Καποδίστρια, Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου, διότι οι εκδηλώσεις του Μορφωτικού Κέντρου της Ενορίας του αποτελούν όαση μέσα στην άνυδρη πραγματικότητα του καιρού μας. Ευχήθηκε ύστερα για όλους υγεία και καλή Ανάσταση, με ειρήνη και ενότητα!

Σημειωτέον ότι, στο πλαίσιο της βραδιάς, είχε εκτεθεί προσκυνηματικά ο Εσταυρωμένος του Ναού, ο οποίος, προερχόμενος από τη “σχολή” του ζακυνθινού ιερωμένου και φιλικού Νικολάου Καντούνη (1767-1834), αποτελεί εξαίρετο έργο επτανησιακής τέχνης, άκρως εκφραστικό των καλλιτεχνικών αγιογραφικών επιτευγμάτων της Ζακύνθου του 18ου και 19ου αιώνα.

ΔΕΙΤΕ ΠΛΟΥΣΙΟ ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails