© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Κυριακή 14 Απριλίου 2024

O "Γαστρονόμος" Απριλίου 2024 κάνει Πάσχα στην Κωνσταντινούπολη


O Γαστρονόμος Απριλίου κάνει Πάσχα στην Κωνσταντινούπολη! Ένα συλλεκτικό τεύχος με αυθεντικές πασχαλινές και ανοιξιάτικες συνταγές των Ρωμιών της Πόλης!

Μια μεγάλη αποστολή στην πόλη των πόλεων… Μια συναρπαστική καταγραφή της Πολίτικης Πασχαλινής Κουζίνας… Το πιο μεγάλο τεύχος που έχει βγάλει ποτέ Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ!


Τέσσερις δημοσιογράφοι και τρεις φωτογράφοι ταξίδεψαν στην Κωνσταντινούπολη για να αποτυπώσουν τα πασχαλινά έθιμα των Ρωμιών της Πόλης και παράλληλα να γνωρίσουν τη γαστρονομική σκηνή αυτής της ανεξάντλητης μητρόπολης. Σε αυτό το τεύχος, μαγειρεύουν στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, κάνουν Ανάσταση στο Πέραν, στρώνουν πασχαλινό τραπέζι στον Βόσπορο και γνωρίζουν τους Ρωμιούς της Πόλης, τις ιστορίες τους και τις συνταγές τους. Πασχαλινά γεύματα, τρανοί μεζέδες, αρωματικά πιλάφια, πλούσιες σαλάτες και πλήθος από γλυκά που συνδυάζουν θαυμαστά Δύση και Ανατολή, παρελαύνουν στις 324 σελίδες του συλλεκτικού, πασχαλιάτικου Γαστρονόμου.

Στρώνουν πατροπαράδοτο αναστάσιμο δείπνο στο προαύλιο του ιστορικού ναού της Αγίας Τριάδας στο Πέραν, με πλούσια κοτόσουπα, τσουρέκι, παστουρμά και πιπεράτο κασέρι.

Αρμενίζουν τον Βόσπορο και στρώνουμε πασχαλινό τραπέζι εν πλω με τα μέλη της κοινότητας του Μεγάλου Ρεύματος! Με αρνί και κοκορέτσι όπως το κάνουν στην Πόλη (μόνο με έντερα και γλυκάδια), αλλά και με αυθεντικούς μεζέδες, σαλάτες, σπιτικά γλυκά και, κυρίως, με χορούς, ευχές, τσουγκρίσματα και τραγούδια, και φόντο την Κωνσταντινούπολη μέσα στην ανοιξιάτικη αχλύ της.

Επισκέπτονται σπίτια Ρωμιών και Τούρκων και καταγράφουν τις δικές τους αυθεντικές συνταγές Πολίτικης κουζίνας: ντολμάδες με αμπελόφυλλα, με κιμά ή γιαλαντζί, λαχανοντολμάδες γεμιστούς με μύδια, τζιγέρι, αγκινάρες αλά πολίτα, φασόλια πιάζι, μύδια ντολμά, φασόλια πλακί, κοτοσαλάτα κ.ά.

Μπαίνουν στην κουζίνα του Οικουμενικού Πατριαρχείου και δοκιμάζουν τα πιο νόστιμα… άλαδα πιάτα του Μεγαλοβδόμαδου.

Πίνουμε τσάι και το συνοδεύουμε με αλμυρά και γλυκά κεράσματα στο καθιερωμένο πολίτικο jour fixe και δοκιμάζουμε τα πιο αγαπημένα πολίτικα γλυκά που ισορροπούν άψογα ανάμεσα σε Δύση και Ανατολή.

Λιώνουν τις σόλες μας περπατώντας στις καλύτερες αγορές της Πόλης, για να δουν από πού και τι προτιμούν οι Πολίτες για το τραπέζι τους και προτείνουν τα καλύτερα στέκια για πρωινό, γεύμα, φαγητό στο πόδι, μεζέδες, κρεατικά, ψάρια και γλυκά.

Ο πασχαλινός, πολίτικος, συλλεκτικός «Γαστρονόμος», κυκλοφορεί την Κυριακή 14 Απριλίου, με την «Καθημερινή».









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails