Από την Κυριακή 6 έως Τετάρτη 9 Ιουλίου 2025, πραγματοποιήθηκε στην Καρδαμύλη της Μεσσηνίας το πέμπτο μουσικολογικό συνέδριο με τίτλο «Θέματα Ελληνικής Μουσικής V», που διοργανώνει κατά τρόπο υποδειγματικό το "Μουσικό Σπουδαστήριο Καρδαμύλης", "ψυχή" του οποίου είναι ο ο συνθέτης Τάκης Σκούφης, με μακρά θητεία στην χορωδιακή μουσική και την πανεπιστημιακή διδασκαλία.
Στην φετινή μουσικολογική σύναξη οι σύνεδροι με τις ανακοινώσεις τους φωτίζουν σημαντικές πλευρές και πτυχές της ελληνικής μουσικής, αλλά και της ελληνικής μουσικής ζωής και πραγματικότητας γενικότερα. Παράλληλα, γίνεται αναφορά και στους δύο μεγάλους έλληνες συνθέτες, τον Μάνο Χατζιδάκι και τον Μίκη Θεοδωράκη, με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από τη γέννησή τους (1925-2025).
Στο πλαίσιο του συνεδρίου την Κυριακή 6 Ιουλίου έγινε μουσικοχορευτική επίδειξη/διδασκαλία tango, ενώ την Δευτέρα 7 Ιουλίου προβλήθηκαν αποσπάσματα ταινιών, τις οποίες έχουν επενδύσει μουσικά ο Μ. Θεοδωράκης, ο Κ. Καπνίσης και ο Μ. Χατζιδάκις.
Την Τρίτη, 8 Ιουλίου, ο Δ. Κούντουρας και η Ειρήνη Μπιλίνη-Μωραΐτη έδωσαν δείγματα από μουσικές παραδόσεις του Μεσαίωνα και της Μεσογείου.
Όλες οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται στους χώρους του Diapori Suites Hotel.
Το πρόγραμμα μέχρι τώρα είχε ως εξής:
Κυριακή 6 Ιουλίου, το βράδυ
Όλγα Προφίλη
Από το Μπουένος Άιρες στην Αθήνα: το tango/τανγκό στην Ελλάδα του μεσοπολέμου.
Παραδείγματα μουσικοχορευτικής πράξης tango.
Την Δευτέρα 7 Ιουλίου, πρωί και απόγευμα, έγιναν οι ακόλουθες ανακοινώσεις.
- Γιώργος Δούσης: Ζητήματα ύφους στην σύγχρονη ελληνική δημιουργία.
- Βάλια Χριστοπούλου: Ανάμεσα στον μοντερνισμό και στον μεταμοντερνισμό: τα Επεισόδια ΙΙ, για μικτή χορωδία, μαγνητοταινία και τρεις εκτελεστές, έργο 30 του Γιώργου Σισιλιάνου.
- Ιανός Ηλιάδης: 1966 - ένα έτος σταθμός στο έργο του Γιάννη Χρήστου. Τα έργα, οι παρτιτούρες τους και προοπτικές εκτέλεσής τους με αφορμή τις εκδηλώσεις για το 2026, τα 100 χρόνια από την γέννηση του συνθέτη.
- Θωμάς Αποστολόπουλος: Σπάνια ρυθμικά σχήματα στην ελληνική Δημοτική Μουσική.
- Ευθυμία Γεωργιάδου - Κούντουρα: Μουσική εικονογραφία στη νεοελληνική τέχνη του 19ου και 20ού αιώνα.
- Στεφανία Μεράκου: Ο γνωστός-άγνωστος Θεοδωράκης μέσα από ντοκουμέντα του αρχείου του.
- Παναγιώτης Ανδριόπουλος: Ο Μάνος Χατζιδάκις, ο Μίκης Θεοδωράκης και το Ελληνικό Χορόδραμα της Ραλλούς Μάνου.
- Νίκος Πουλάκης: Συνθέτοντας για τη μεγάλη οθόνη: Τα κινηματογραφικά ηχοτοπία του Κώστα Καπνίση.
«Εικόνες και μελωδίες». Αποσπάσματα από ταινίες με κινηματογραφική μουσική των Καπνίση, Χατζιδάκι, Θεοδωράκη.
Την Τρίτη 8 Ιουλίου 2025, το βράδυ, έκλεισε τις εργασίες του, με μια ξεχωριστή συναυλία Παλιάς Μοσυικής, το πέμπτο μουσικολογικό συνέδριο με τίτλο «Θέματα Ελληνικής Μουσικής V», που πραγματοποιήθηκε στην Καρδαμύλη της Μεσσηνίας και διοργάνωσε υποδειγματικά το "Μουσικό Σπουδαστήριο Καρδαμύλης".
Ο συνθέτης Τάκης Σκούφης, εμπνευστής και υπεύθυνος του Σπουδαστηρίου, φρόντισε ώστε όλα να διεξαχθούν μεθοδικά και αποτελεσματικά, δημιουργώντας, παράλληλα, ένα πολύ καλό κλίμα μεταξύ των συνέδρων.
Την Τρίτη 8/7 έγιναν οι ακόλουθες ανακοινώσεις:
- Γρηγόρης Αναστασίου: Τα Κρατήματα της Ψαλτικής Τέχνης, οι ερμηνείες των συλλαβών τους και η ησυχαστική θεολογία.
- Μιχάλης Στρουμπάκης: Οι 16 συνθέσεις χερουβικών του Χίου Μουσικοδιδασκάλου Δημητρίου Παπαδοπούλου (1840) από άγνωστο χειρόγραφό του. Σημειογραφικές, μορφολογικές και αισθητικές παρατηρήσεις.
Μετά την ανακοίνωση του Μιχάλη Στρουμπάκη οι σύνεδροι που γνωρίζουν βυζαντινή μουσική, απέδωσαν το σύντομο χερουβικό του Δημητρίου Παπαδοπούλου σε ήχο α'.
- Μάγδα Καλοπανά: Η συμβολή των ελληνίδων μουσικολόγων στη διαμόρφωση της ελληνόγλωσσης ιστοριογραφίας.
- Αντώνης Σαραγιώτης: Χρυσούλα Χαζηράκη, Ροδόπη Χαμουρούδη. Η «Συλλογή Γιάννη Μάντακα» στην Κεντρική Βιβλιοθήκη του ΑΠΘ.
- Αγγελική Δεληκάρη: καὶ αὐλὸς ἐγένεσθε καὶ κιθάρα τῷ Πνεύματι τῷ ἁγίῳ. Ο αυλός και η κιθάρα σε Πατέρες της Εκκλησίας. Ι. Ιωάννης Χρυσόστομος.
- Δημήτρης Κούντουρας: Τροβαδούροι στο Βυζάντιο: μουσική και ιστοριογραφία κατά την 4η Σταυροφορία.
Μετά το πέρας της απογευματινής συνεδρίας, το γνωστό Σύνολο Παλιάς Μουσικής Ex Silentio, με την Ειρήνη Μπιλίνη-Μωραΐτη, τραγούδι & μεσαιωνική βιέλα και τον Δημήτρη Κούντουρα, μεσαιωνικά φλάουτα, ερμήνευσαν θαυμάσια αντιπροσωπευτικά δείγματα Παλιάς Μουσικής.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου