© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2009

Ο "Ψηφιακός Χάρτης των Πολιτιστικών Θησαυρών της Εκκλησίας της Ελλάδος" είναι πια γεγονός

Πρότυπο αγαστής σχέσης αμοιβαιότητας και συναλληλίας Εκκλησίας και Πολιτείας αποτελεί ο Ψηφιακός Χάρτης των Πολιτιστικών Θησαυρών της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο οποίος, ετοιμάστηκε με τη συνεργασία της Μ.Κ.Ο. Αλληλεγγύη και του ΟΤΕ, στο πλαίσιο του επιχειρηματικού σχεδίου "Ψηφιακή Σύγκλιση".

Το μεγαλεπήβολο αυτό έργο πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος "Κοινωνία της Πληροφορίας" και αποτελεί μια προσπάθεια ψηφιοποίησης και τεκμηρίωσης των ιερών κειμηλίων της Εκκλησίας της Ελλάδος με τη βοήθεια των νέων τεχνολογιών.
Για πρώτη φορά ο απαιτητικός και βομβαρδισμένος με μύριες όσες πληροφορίες θιασώτης του Διαδικτύου έχει τη δυνατότητα να πλοηγηθεί σε μιαν υπέροχη συλλογή ψηφιακών εκθεμάτων, τα οποία αφορούν σε ανεκτίμητης πολιτισμικής αξίας μνημεία και υπερπολύτιμα αντικείμενα της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Αλληλεγγύη, στο πλαίσιο της ανανέωσης της διαδικτυακής της παρουσίας, δημιούργησε αυτήν τη δικτυακή πύλη (portal) με στόχο τη διατήρηση και την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της Εκκλησίας μας. Μέσω της χρήσης του Διαδραστικού Πολιτιστικού Χάρτη της Εκκλησίας της Ελλάδος προσφέρεται μια διεισδυτική ματιά σε εκκλησιαστικά αρχιτεκτονικά μνημεία, μουσεία, εκκλησιαστικά κειμήλια και γενικά σε οποιοδήποτε πολιτιστικό αγαθό σχετίζεται με εκκλησιαστικές δομές και φορείς", δηλώνει χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στο όλο εγχείρημα, ο διευθύνων σύμβουλος της ΜΚΟ Κωστής Δήμτσας.

Το υλικό που εκτίθεται απαρτίζεται από περίπου 33.000 ψηφιακά τεκμήρια - καθένα με επεξηγηματικό κείμενο. Σε αυτό απεικονίζονται ναοί, αγιογραφίες, μουσειακά εκθέματα εκκλησιαστικού ενδιαφέροντος, όπως άμφια, χειρόγραφα, ιερά σκεύη και σπάνια βιβλία, στα οποία περικλείεται η εκκλησιαστική ζωή όλων των Μητροπόλεων της Ελλαδικής Εκκλησίας.

Για ν' αποκτήσετε κι εσείς πρόσβαση στον πλούτο του Ψηφιακού Χάρτη, κάντε κλικ στο παραπάνω λογότυπό του ή κάντε από εδώ την περιήγησή σας.

10 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

γεμάτη θησαυρούς η εκκλησία, ήταν καιρός να τους θαυμάσουμε. πολύ καλή δουλειά

benikos place είπε...

Kalhmera, auto hthela na pw kai gw, kairos htan na mporesoume oloi na thaumasoume auta ta aristourgimata.Thna kalhmera mas

P. Kapodistrias είπε...

@ Βαγγέλη,

Ναι, χρειαζόταν! Μόνο που θέλει επέκταση, διότι υπάρχουν πολλοί θησαυροί επιπλέον!

P. Kapodistrias είπε...

@ Νεφέλες,

Καλώς εκοπιάσατε! Ξέρετε, με θέλγουν οι Νεφέλες και ως λέξη και ως κατάσταση!

Ευχαριστώ για την επίσκεψη!

Unknown είπε...

Πάρα πολύ σημαντικό και χρήσιμο από κάθε άποψη!

Χαίρομαι ιδιαιτέρως!

:)

None είπε...

Καλόόόόόό! Πολύ καλό!

Δέσποινα είπε...

Ενδιαφέρον το εγχείρημα και φαίνεται άρτια οργανωμένο. Μακάρι να έχει καλή συνέχεια!

P. Kapodistrias είπε...

@ Ντάνα Σεμιτέκολο,

Ναι, έτσι νομίζω κι εγώ, γι' αυτό και προβάλλω το επίτευγμα!

Να είσια καλά κι εσύ! Καλώς επανήλθες!

P. Kapodistrias είπε...

@ None,

Έτσι νομίζουμε όλοι!

P. Kapodistrias είπε...

@ Δέσποινα,

Ό,τι αφορά στην καταγραφή και αξιοποίηση των όποιων και όσων πολιτισμικών αγαθών / θησαυρών μας, ΚΑΛΩΣ ΓΕΝΑΜΕΝΟ!

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails