© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Τρίτη 2 Νοεμβρίου 2010

Μεγάλο Συνέδριο για τον Οδυσσέα Ελύτη στην Κέρκυρα


Κέρκυρα 1974. Ο Ελύτης στο Μουσείο Σολωμού

Έχουμε την εξαιρετική τιμή να ανακοινώνουμε κάτι που αφορά στον πολυαγαπημένο μας Ποιητή, τον Οδυσσέα Ελύτη, που διοργανώνεται από την Εταιρεία Κερκυραϊκών Σπουδών (Μουσείο Σολωμού Κερκύρας). Για όσους δεν το γνωρίζουν, να επισημάνουμε ότι η δραστήρια αυτή Εταιρεία έχει καθιερώσει την πραγματοποίηση ενός Επιστημονικού Συνεδρίου τον μήνα Νοέμβριο κάθε χρόνου (από το 2005, συνεχώς, στο σπίτι όπου ο Εθνικός Ποιητής μας έζησε τα τελευταία είκοσι χρόνια της ζωής του).
Φέτος λοιπόν το Επιστημονικό Συνέδριο της Εταιρείας Κερκυραϊκών Σπουδών θα είναι αφιερωμένο στον μεγάλο Ποιητή Οδυσσέα Ελύτη, θα πραγματοποιηθεί στις 19, 20 και 21 Νοεμβρίου 2010 και θα έχει γενικό τίτλο «Οδυσσέας Ελύτης / Μ’ ένα τριφύλλι φως στο στήθος». Η είσοδος θα είναι ελεύθερη καθ’ όλες τις ώρες.

Στο Συνέδριο θα γίνουν είκοσι οκτώ ανακοινώσεις από πανεπιστημιακούς, συγγραφείς και επιστήμονες, σε μια σφαιρική θεώρηση του έργου του Ποιητή εξελικτικά από την πρώτη έως την ύστερη εμφάνισή του. Παράλληλα, εξετάζεται η πρόσληψη του έργου του στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Τέλος, στόχος είναι να φωτισθεί και η σύνδεση του Οδυσσέα Ελύτη με την Κέρκυρα. Όπως είναι γνωστό, ο Ποιητής υπηρέτησε τη θητεία του στη Σχολή Εφέδρων Αξιωματικών Κερκύρας (1938), ενώ το 1974 η Εταιρεία Κερκυραϊκών Σπουδών δεξιώθηκε τον Ποιητή στο Μουσείο Σολωμού (βλ. ανωτέρω αρχειακή φωτογραφία). Ο ίδιος ο Ποιητής επανειλημμένως ασχολήθηκε με τους μεγάλους Ζακυνθίους Διονύσιο Σολωμό και Ανδρέα Κάλβο, τόσο στην ποίησή του, όσο και σε μελετήματά του.

1 σχόλιο:

Ιωάννα Σκουλογένη είπε...

Ε ΒΡΕΘΗΚΕ ΑΚΟΜΑ Ο ΜΑΓΓΕΛΑΝΟΣ ΕΝΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ..........ΜΕΓΑΣ Ο ΠΟΙΗΤΗΣ.................ΝΑ ΚΑΠΟΙΟΙ ΤΕΤΟΙΟΥ ΜΕΓΕΘΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΣΕ ΚΑΝΟΥΝ ΝΑ ΧΑΙΡΕΣΑΙ ΠΟΥ ΜΙΛΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΑ.

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails