© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011

Απεβίωσε σήμερα ο Ποιητής Τάκης Βαρβιτσιώτης (1916-1.2.2011)

Γράφει ο π. Παναγιώτης Καποδίστριας

Ο Ποιητής στους Δελφούς. Φωτό: © Giovanni Giovannetti

Ο αγαπητότατος και σεβαστός μου Ποιητής (με πι κεφαλαίο) Τάκης Βαρβιτσιώτης έφυγε κι αυτός σήμερα από τα πρόσκαιρα της ζωής. Προσωπικά πενθώ μυστικότροπα, διότι επί κάμποσα χρόνια μέχρι σήμερα μού είχε χαρίσει τη φιλία του και την απλοϊκή αρχοντιά του, την ευρύχωρη αγάπη του, μαζί με όλα τα ποιητικά βιβλία του!

Μία φορά μόνον (το μεσημέρι της 19ης Ιουνίου 2004) και γιά λίγες ώρες κατόρθωσα να τον δω από κοντά, πραγματοποιώντας μια επίσκεψη στο μεγαλόπρεπο γωνιακό αρχοντικό σπίτι του -σωστό μουσείο- επί της οδού Εγνατίας στη Θεσσαλονίκη, πίσω από τον ναό της Αγίας Σοφίας. Μού δόθηκε τότε μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να προσλάβω την καθημερινότητα της ευθυτενούς ποιητικής παρουσίας του, αλλά και την ευγένεια της ερίτιμης συζύγου του, η οποία μάλιστα καυχόταν ότι η καταγωγή της ήταν από τη ζακυνθινή Οικογένεια Μαρτινέγκου.

Θα τον μνημονεύω διαρκώς με υιϊκή νοσταλγία στην Ιερά Προσκομιδή, αλλά και θα τον (ξανα)βρίσκω -όπως όλοι μας, άλλωστε, όσοι τον τιμάμε- στους ευεργετικούς στίχους τους, στη θωπευτική παραμυθία που απορρέει από τον λυρισμό των γραπτών και των μεταφράσεών του.

Περισσότερα για τον ποιητικό βίο του, μπορείτε ν' αναγνώσετε σε παλαιότερα δημοσιεύματά μας στο e-περιοδικό μας:


2 σχόλια:

Μπάμπης Πυλαρινός είπε...

ΜΟΝΟΣ

Μόνος
Σαν μια σημαδούρα στο πέλαγος
Μόνος
Σαν ένα κουρέλι μέσα στη θύελλα

Μόνος
Σαν ένα πουλί στην ερειπωμένη στέγη
Μόνος
Σαν τη βροχή στους έρημους δρόμους το φθινόπωρο

Μαριάνθη είπε...

Εξαιρετική η ανάρτησή σας.

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails