© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Σάββατο 16 Απριλίου 2011

Οι "Κρυφές Ενοχές" του Δημήτρη Γ. Μαγριπλή

Γράφει ο π. Παναγιώτης Καποδίστριας


Ο Δημήτρης Γ. Μαγριπλής, πιστός φίλος και πολύτιμος συνεργάτης του Ίσκιου μας, μόλις εξωτερίκευσε τύποις τις "Κρυφές ενοχές" του (εκδ. επί-γνωση του Οίκου Αντ. Σταμούλη, Θεσσαλονίκη 2011, σελίδες 144, με έργο στο εξώφυλλο Αγγελικής Κοκονάκη). Είναι η δεύτερη συλλογή διηγημάτων του, αυτή τη φορά με το ονοματεπώνυμό του. Είχε προηγηθεί το βιβλίο "Μαθήματα Κηπουρικής και άλλα διηγήματα", με το ψευδώνυμο Φώτης Αδάμης.

Περί τίνων "κρυφών ενοχών" πρόκειται; Ο Μαγριπλής, ως ένας ευαίσθητος (έως παιδικότητας μάλιστα) πολίτης της σύγχρονης ελλαδικής ακοινώνητης κοινωνίας - κάτοικος μιας μικρής επαρχιακής πόλης με όλα τα θετικά και αρνητικά που είναι φορτισμένη (θυμηθήτε την παροιμία: Κακό χωριό τα λίγα σπίτια...), είναι αναγκασμένος να προσλαμβάνει εντός του και να διϋλίζει όλα τα μικρά και τα μεγάλα, τα ελπιδοφόρα και τα αποκαρδιωτικά του κόσμου του. Ατυχώς, τα μειονεκτήματα του χωροχρόνου του είναι πλέον περισσότερα έως απελπιστικής πλησμονής από τα πάλαι ποτέ πλεονεκτήματα, όμως εκείνος δεν μεμψιμοιρεί, αλλά τα αντιμετωπίζει γόνιμα δια της γραφής του. Θα έλεγε κανείς ότι συχνά-πυκνά εκδικείται με τον τρόπο του τούς παντοειδείς υπεύθυνους των κακώς εχόντων και, συνεπώς, αποκαθιστά -καθόσον τού αναλογεί ως συλλογική ευθύνη- την διασαλευμένη ισορροπία.

Εισχωρώντας στα διηγήματα του όμορφου τομιδίου έχεις την αίσθηση / βεβαιότητα ότι ο τρόπος του Μαγριπλή έχει ευφρόσυνα θεμελιωθεί στην ειλικρίνεια των σχέσεων, είτε με τον μικρόκοσμο, είτε με τον μεγάκοσμό μας. Η γραφή του δεν κραυγάζει, πλην όμως διακρίνεται κατά βάσιν πικραμένη. Δεν βλασφημά, αλλά είναι όντως οργισμένη έως -ενίοτε- σατιρική. Δεν καταδιώκει, αλλά καταδεικνύει τους όποιους ένοχους, όσο ψηλά στην κοινωνική πυραμίδα κι αν στέκονται, βαυκαλιζόμενοι μάλιστα. Δεν πενθηφορεί, αλλά αγωνιστικά πρωτοπορεί προς τη βιωματική ομοίωση με το Αρχέτυπο και την δικαίωση -επιτέλους- των πολυπυροβολημένων ονείρων μας.

Το e-περιοδικό μας αισθάνεται χαρά ότι τρία διηγήματα από τις "Κρυφές ενοχές" πρωτοείδαν την δημοσιότητα κι ένα τέταρτο αναδημοσιεύτηκε εδώ (Βιβλιοθήκη Παραθέματα λόγου), δημιουργήθηκε μάλιστα συζήτηση γύρω από αυτά, αν κρίνουμε από τα σχόλια που εισέπραξαν! Για να θυμηθείτε, λοιπόν,  την ευοίωνη γραφή του Μαγριπλή, μπορείτε να τα ξαναδιαβάσετε κάνοντας κλικ στους ανάλογους τίτλους: "Το νησί του Μυστηρίου", "Και όμως κάτι μάς έλειπε", "Πετούμενη γλαύκα" και "Το μονοπάτι του ελαφιού".

1 σχόλιο:

Παύλος Φουρνογεράκης είπε...

Ευχάριστο και ευανάγνωστο, με το κεντρί του προβληματισμού για τις "κρυφές ενοχές" του καθενός μας σ΄ αυτό το σύγχρονο μουντό ελληνικό παζλ.
Μια βαθιά κοινωνιολογική ματιά στον τόπο του διηγήματος που ωστόσο λάμπει στην επιφάνειά της.

Ευχαριστώ το Δημήτρη που μ΄ έκανε κοινωνό του με την ευγενική διάθεση να μου το αποστείλει.

Το συνιστώ ανεπιφύλακτα στους βιβλιόφιλους επισκέπτες σας.

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails