© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Σάββατο 2 Ιουνίου 2012

Απεβίωσε ο σολωμιστής Louis Coutelle (1921-2012)

Γράφει ο π. Παναγιώτης Καποδίστριας

Με μεγάλη θλίψη πληροφορηθήκαμε απόψε την εκδημία ενός σπουδαίου ελληνιστή και μάλιστα σολωμιστή, του Louis Coutelle. Απεβίωσε το μεσημέρι της περασμένης Δευτέρας 28 Μαΐου 2012. 

Αριστερά ο ποιητής Διονύσης Φλεμοτόμος, στο κέντρο ο Louis Coutelle
και δεξιά ο μεταφραστής του Σωκράτης Καψάσκης, στο στούντιο της
Ελεύθερης Ραδιοφωνίας Ζακύνθου, 1988.
Είχε γεννηθεί στη Μασσαλία το 1921, σπούδασε αγγλικά στο πανεπιστήμιο του Aix-en-Provence και δίδαξε για πολλά χρόνια σε λύκειο της Μασσαλίας. Το 1959, με αφορμή ένα ταξίδι στην Ελλάδα, τον συνεπήραν η νεοελληνική γλώσσα και η νεοελληνική λογοτεχνία, στις οποίες αφιέρωσε την ερευνητική και συγγραφική του δραστηριότητα, με επίκεντρο τη μορφή και το έργο του Διονυσίου Σολωμού και έδρα του το πανεπιστήμιο της Προβηγκίας. 

Το βιβλίο του Formation poétique de Solomos (1815-1833), το οποίο εκδόθηκε το 1977 από τις εκδόσεις Ερμής και το 2009, σε ελληνική μετάφραση του αλησμόνητου φίλου μας Σωκράτη Καψάσκη και με τίτλο Για την ποιητική διαμόρφωση του Διονυσίου Σολωμού, 1815-1833, από το Μουσείο Μπενάκη, σφράγισε την πορεία των σολωμικών σπουδών και αποτελεί κλασικό έργο αναφοράς. Σχετικές δημοσιεύσεις κάναμε τόσο στον Ίσκιο μας εδώ, όσο και στην Ψηφιακή Βιβλιοθήκη μας εδώ.

Παλαιότερες και νεότερες μελέτες του για τον Σολωμό και το περιβάλλον του είναι συγκεντρωμένες στον εξαίρετο τόμο Πλαισιώνοντας τον Σολωμό (εκδόσεις Νεφέλη 1990). Στις 29 Φεβρουαρίου του 2012 το Τμήμα Φιλολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, αναγνωρίζοντας τη προσφορά τού Coutelle στα Νεοελληνικά Γράμματα, του απένειμε τον τίτλο του Επίτιμου Διδάκτορα.

Εμείς, εδώ στον Ίσκιο μας κάναμε ειδικό αφιέρωμα στην τιμητική αυτήν αναγόρευση πριν δυο εβδομάδες, το οποίο μπορείτε να ξαναδείτε εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails