© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2012

Δοκιμάζοντας biltong

Ταξιδεύει, φωτογραφίζει και παρουσιάζει ο π. Παναγιώτης Καποδίστριας






Έχετε υπόψη σας το biltong; Πρόκειται για κρέας αποξηραμένο. Αποτελούσε την παραδοσιακή τροφή των Boers της Νοτίου Αφρικής (17ος αιώνας), κατά την εξερευνητική (μάλλον: κατακτητική) πορεία τους από τον Νότο προς τον Βορρά της μεγάλης αυτής χώρας. Ο μοναδικός τρόπος για να διατηρήσουν το κρέας στο ιδιότυπο υποσαχάριο κλίμα, μετά από ένα κυνήγι, ήταν να το αποξηράνουν στον αέρα.

Χρησιμοποιούνται ειδικά μπαχαρικά, τα οποία το κάνουν ιδιαίτερα γευστικό, ενώ θεωρείται υγιεινή τροφή, ιδανική πάντως για μεζέ με ποτό. Πρόκειται για μαριναρισμένο και ξηραμένο στον αέρα μοσχαρίσιο κρέας, με τη μόνη διαφορά ότι δεν διαθέτει το κόκκινο στρώμα πιπεριού, αλλά διάφορα μπαχαρικά, κατά κύριο λόγο το κόλιαντρο. Biltong μπορεί ενδεχομένως να παρασκευασθεί -εκτός από το συχνότερο, το βοδινό- με κρέας κοτόπουλου, ψαριών, kudu, αντιλόπης, στρουθοκαμήλου. Εάν θελήσουμε να φέρουμε το biltong στην ελλαδική εμπειρία και πραγματικότητα, μπορούμε να πούμε ότι είναι παρεμφερές με τον παστρουμά. 

Κλείνοντας, επιτρέψατε μια προσωπική σημείωση: Επειδή διάφοροι αδιάφοροι, παρακολουθώντας τα ταξίδια τού Ίσκιου μας ανά τον κόσμο, εκφράζουν ενίοτε ανώνυμες ζηλοφθονίες, σπεύδει ο γράφων να δηλώσει ότι ουδέποτε δοκίμασε το εν λόγω παρασκεύασμα, ως έχων μια γενικότερη απέχθεια προς το κρέας, πολλώ μάλλον προς το κυνήγι. 

Περισσότερα για το biltong μπορείτε, οι ενδιαφερόμενοι, να πληροφορηθείτε, μ' ένα κλικ εδώ.


2 σχόλια:

Ελένη Χάρου είπε...

Μου αρέσει όχι το συγκεκριμένο για να το δοκιμάσω, αλλά μου αρέσει να μαθαίνω μέσα από τα ταξίδια σας.

Ανώνυμος είπε...

Μήπως γνωρίζεται που μπορώ να το βρώ στην Αθήνα? Όταν ζούσε ο θείος μου, μου το έστελνε απο την Αφρική! Το μόνο μέρος που μπορώ να βρω είναι στην Κέρκυρα αλλά τα μεταφορικά είναι πολυ ακριβά! Ευχαριστώ! Ευαγγελία

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails