© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2013

Στην Κάθοδο του Αγίου Ανδρέα, τη "Μονμάρτη" του Κιέβου / Andriyivskyy Descent, Kiev / Андріївський узвіз [2]

Στάση στον λόφο με τον Ναό - Μουσείο του Αγίου Ανδρέα



Βρισκόμαστε στην αρχή της Καθόδου του Αγίου Ανδρέου (Andriyivskyy) στο Κίεβο. Η οδός αυτή των Καλλιτεχνών χαρακτηρίζεται από τον ναό - μουσείο του Αγίου Ανδρέα, ο οποίος δεσπόζει πάνω σ' ένα λόφο με θέα στον Δνείπερο Ποταμό. 


Κατά τα πιστευόμενα των Ουκρανών ο Απόστολος Ανδρέας έφθασε μέχρι τον τόπο τους, κήρυξε τον Χριστό στους Ρως, έμπηξε μάλιστα έναν σταυρό πλάι στον Ποταμό, εκεί όπου έμελλε να κτισθεί ναός! 


Ο υφιστάμενος ναός οικοδομήθηκε το 1747-1754, πάνω σε σχέδια του Ιταλού αρχιτέκτονα Bartolomeo Rastrelli. Εκείνο που μας προκάλεσε ανησυχία, αλλά και τους ειδικούς απασχολεί (όπως πληροφορούμαστε από το διαδίκτυο) είναι ότι ο μισός λόφος έχει σημάδια υποχώρησης, οπότε για τον φόβο της κατολίσθησης έχει περιορισθεί το βόρειο τμήμα του προαυλίου.




Για να φθάσει όμως ο επισκέπτης στο προαύλιο, πρέπει να οπλισθεί με κουράγιο της ανάβασης πάμπολλων σιδερένιων σκαλοπατιών... 




Μόλις όμως φθάνεις στο προαύλιο, η θέα προς την πόλη, αλλά κυρίως προς τον Ποταμό, σε κάνει να λησμονείς το λαχάνιασμα της ανόδου!






Εκείνο που θαυμάζουμε είναι οι κίονες του ναού σε κορινθιακό ρυθμό και οι διάφορες διακοσμήσεις, όπως και το ψηλότατο και χρυσοξυλόγλυπτο τέμπλο, με το κόκκινο φόντο, το οποίο προσδίδει στο μνημείο ιδιαίτερη επιβλητικότητα. 
Μετά από ποικίλες περιπέτειες στο πέρασμα των χρόνων και μάλιστα του πρώτου μισού του Εικοστού Αιώνα, το 1968 έγινε Μουσείο, ανοικτό στους επισκέπτες εκ περάτων της γης!


Εκκλησιαστικώς ο ναός υπάγεται στη σχισματική Εκκλησία της Ουκρανίας, που αυτοτιτλοφορείται "Ουκρανική Αυτοκέφαλη Ορθόδοξη Εκκλησία", γνωστή ως UAPC.


Η επίσκεψη τέλειωσε και ήδη κατεβαίνουμε τα χαλύβδινα σκαλοπάτια του Αγίου Ανδρέα! Δεξιά μας, έτοιμη να μας δεχθεί, η διάσημη οδός - κάθοδος των Καλλιτεχνών! Ελάτε μαζί μας! Έπεται η συνέχεια της ξενάγησης!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails