© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2014

Η Ένωση Ζακυνθίων Αθήνας τιμά την Τζένη Ρουσσέα και την ζωγράφο Μαρία Ρουσέα

Την Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2014, ώρα 11:00 το πρωί η Ένωση Ζακυνθίων Αθήνας «Ο Άγιος Διονύσιος» τιμά τη ζωγράφο Μαρία Ρουσέα και την ηθοποιό Τζένη Ρουσσέα στο Μέγαρο Παλαιάς Βουλής (Σταδίου 13, πλατεία Κολοκοτρώνη, Αθήνα). Ομιλητές: Μαρία Ρουκανά – Αμπελά, Διονύσης Βίτσος. 

Γράφει ο Δημήτρης Κραουνάκης / Φωτογραφίες από το αρχείο του

Η Μαρία και η  Τζένη Ρουσσέα στα εγκαίνια της έκθεσης αγιογραφίας του Κώστα Μπάρμπα στις 18 Σεπτεμβρίου 1993 στο Μεταβυζαντινό Μουσείο Ζακύνθου.


Η Μαρία Ρουσέα σε μαύρο-άσπρο.


Η Τζένη Ρουσσέα σε μαύρο-άσπρο.


Μαρία Ρουσέα, Άννα Φόνσου, Τζένη Ρουσσέα, Άγγελος Αντωνόπουλος στην γκαλερί «Ζυγός» στις 25 Μαρτίου 1983.


Η Μαρία Ρουσέα δέχεται λουλούδια στα εγκαίνια της ίδιας έκθεσης στο «Ζυγό». Στο βάθος εγώ, πιτσιρικάς τότε και… μουσάτος!!!


Η Μαρία Ρουσέα μπροστά σε μια τοιχογραφία με τα περίφημα άλογα της.


Αναμνηστική φωτογραφία από τα εγκαίνια έκθεσης της Ρουσέα στο θέατρο «Πύλη» στις 20 Δεκεμβρίου 1985. Από αριστερά, Μαρία Ρουσέα, Μαρία Ζαχούρ, Έλλη Πανούση, Ντόρα Σιμοπούλου, Τζένη Ρουσσέα, Μιχάλης Δεναξάς κ. ά.


Τζένη και Μαρία Ρουσέα μαζί με τον Παύλο Χαϊκάλη στις 17 Ιανουαρίου 1994 στην γκαλερί «24».


Φωτεινή Σαββατιανού, Μαρία και Τζένη Ρουσσέα, Γιάννης Μαρίνος στις 8 Νοεμβρίου 2004 στην γκαλερί «Μετόπη».


Η Μαρία Ρουσέα σε μια σχετικά πρόσφατη φωτογραφία στο Μεταβυζαντινό Μουσείο Ζακύνθου με την κόρη της Σίσσυ Ραζή. [Φωτ. από την εφημερίδα Ημέρα τση Ζάκυθος].

Τα τελευταία χρόνια -που συνειδητοποίησα ότι τελικά δεν μπορούμε να ζήσουμε χωρίς τις νέες τεχνολογίες!- μου αρέσει να «ψάχνω» στο διαδίκτυο. Βέβαια αυτό το… «ψάξιμο» με έφερε κάποιες φορές «μπροστά»  σε ανθρώπους που δεν περίμενα ποτέ να  δω «εκεί»… Η κακή πλευρά του διαδικτύου. Μου αρέσει να ψάχνω στο διαδίκτυο για ανθρώπους που είχα συνεργαστεί  στο παρελθόν, τόσο στο θέατρο όσο και την μουσική, να βλέπω τι κάνουν τώρα, να βλέπω την εξέλιξη ή την… εξαφάνισή  τους.

Έτσι πριν λίγες ημέρες «έπεσα» πάνω στην πιο πάνω είδηση στο zakynthos events. Στις 16 Φεβρουαρίου η Ένωση Ζακυνθίων Αθήνας τιμά δυο αγαπημένες παλιές μου φίλες που έχω καιρό να συναντήσω. Την Τζένη και την αδελφή της Μαρία Ρουσέα. Έτσι αποφάσισα να γράψω δυο λόγια για την γνωριμία μου μαζί τους, που έγινε πριν 35 χρόνια!

Πιτσιρικάς ακόμα, το 1979, πρωτοσυνάντησα την Τζένη Ρουσσέα στο καμαρίνι της, στο θέατρο «Κώστα Μουσούρη». Επιχειρηματίας και πρωταγωνίστρια του ιστορικού εκείνου θεάτρου τότε η Τζένη, συντάκτης του θρυλικού περιοδικού «Ρομάντσο» εγώ. Μια συνέντευξη για την στήλη «Η συνέντευξη της εβδομάδας» ήταν η αφορμή να γνωρίσω την Τζένη. Δεν άργησε να μου προτείνει να αναλάβω της «δημόσιες σχέσεις» του «Μουσούρη». Έμεινα μαζί της εκεί ώς το 1983, που «έχασε» το θέατρο. Φυσικά δεν την εγκατέλειψα στην συνέχεια – όπως έκαναν πολλοί τότε. Έμεινα μαζί της για πολλά χρόνια, μέχρι και πάλι να πάρει η καριέρα της ένα νέο καλό δρόμο μακριά από το θέατρο «Μουσούρη», όπου πέρασε 25 χρόνια της καριέρας της. Κάποιες συμπεριφορές που δεν μου άρεσαν, τα τελευταία χρόνια με έκαναν να απομακρυνθώ από την Τζένη. Ε, έχω μεγαλώσει πια και δεν «αντέχω» και πολλά-πολλά!!…

Για την Τζένη Ρουσσέα έχω γράψει στο παρελθόν. Οποιος θέλει μπορεί να δει το κείμενο μου στην ιστοσελίδα του π. Παναγιώτη Καποδίστρια στη Ζάκυνθο Στον ίσκιο του Ήσκιου: http://www.iskiosiskiou.com/2011/07/55.html και http://www.iskiosiskiou.com/2011/07/blog-post_12.htmlΌπως ήταν φυσικό, από την Τζένη γνώρισα την αδελφή της την Μαρία Ρουσέα, που ποτέ δεν έλειπε από τις πρεμιέρες της Τζένης και ας ζούσε και εργαζόταν στην ιδιαίτερη πατρίδα τους την Ζάκυνθο.

Η Μαρία είναι μια καταπληκτική ζωγράφος και πολλές φορές στα χρόνια που ακολούθησαν συνεργάστηκα μαζί της στην οργάνωση εκθέσεων  στην Αθήνα και την Ζάκυνθο. Θυμάμαι η πρώτη έκθεση ζωγραφικής της Μαρίας που οργάνωσα ήταν στις 25 Μαρτίου του 1983, στην γκαλερί «Ζυγός» στην Αθήνα. Στις 20 Δεκεμβρίου 1985 οργάνωσα  την επόμενη έκθεσή της στην Αθήνα, στην αίθουσα του θεάτρου «Πύλη», όπου δούλευα τότε στο πλευρό της παλιάς πρωταγωνίστριας του θεάτρου Αλίκης [κόρη της Κυβέλης και πρώτη σύζυγος του Κώστα Μουσούρη].

Πολλές φορές βρεθήκαμε με την Μαρία Ρουσέα τα χρόνια που ακολούθησαν, κυρίως τα καλοκαίρια, που για 24 χρόνια πήγαινα για διακοπές στην Ζάκυνθο. Το 1993 συνεργαστήκαμε στην οργάνωση της έκθεσης τού επί 33 χρόνια συντρόφου της, αγιογράφου Κώστα Μπάρμπα –που είχε «φύγει» το 1983– στην αίθουσα του Μεταβυζαντινού Μουσείου Ζακύνθου. Ενός καλλιτέχνη, που δεν είχε θελήσει ποτέ –από σεμνότητα, αλλά και αναζήτηση του τέλειου-  να παρουσιάσει δημόσια τα έργα του.

Στις 17 Ιανουαρίου 1994 οργάνωσα μια ακόμα έκθεσή της στην Αθήνα, στην γκαλερί «24» στο Κολωνάκι. Ακολούθησαν και άλλες εκθέσεις με τελευταία στις 8 Νοεμβρίου 2004 στην γκαλερί «Μετόπη» που είχε τίτλο «50 χρόνια στο μαύρο και το άσπρο» που μεταφέραμε στις 10 Ιουλίου 2005 στο Πολιτιστικό Κέντρο «Κρύπτη», στο Μαχαιράδο της Ζακύνθου.

Το καλοκαίρι του 2006 είδα ξανά την Μαρία στη Ζάκυνθο. Ήταν τότε οι τελευταίες διακοπές μου στο νησί της. Σιγά-σιγά χαθήκαμε, όπως συμβαίνει συχνά με πολλούς ανθρώπους που αγαπάμε.

Θα πάω την Κυριακή στην Παλαιά Βουλή! Θέλω να δω ξανά την Μαρία μετά από οκτώ χρόνια. Της αξίζει αυτή η τιμητική εκδήλωση και μάλιστα από τους συμπατριώτες της!

Θα κλείσω αυτό το μικρό σημείωμα για την αγαπημένη μου Μαρία με ένα κείμενο του π. Παναγιώτη Καποδίστρια στην ιστοσελίδα του Στον ίσκιο του Ήσκιου, για την φίλη του Μαρία Ρουσέα. Εκεί θα δείτε το βιογραφικό και φωτογραφίες έργων της: http://www.iskiosiskiou.com/2008/09/blog-post_08.html.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails