© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Σάββατο 30 Μαρτίου 2019

Νέο βιβλίο: "Οι οικοδεσπότες του Αχιλλείου. Η Αυτοκράτειρα Ελισάβετ και ο Κάιζερ Γουλιέλμος Β΄"Κυκλοφόρησε το πρώτο βιβλίο του 2019 της εκδοτικής σειράς «Δημοσιεύματα Εταιρείας Κερκυραϊκών Σπουδών». Ο λόγος για το «Οι οικοδεσπότες του Αχιλλείου / Η Αυτοκράτειρα Ελισάβετ & ο Κάιζερ Γουλιέλμος Β΄», του Λουκιανού Ζαμίτ, μέλος του Δ.Σ. της Εταιρείας Κερκυραϊκών Σπουδών και αρχαιότερου εν ζωή μέλους (από το 1963). 

Ο μελετητής και συγγραφέας, αναλογιζόμενος μία επίσκεψή του το Αχίλλειο κατά τα μέσα της δεκαετίας του ’50, ξετυλίγει λεπτομέρειες από τη ζωή της Αυτοκράτειρας Ελισάβετ (Σίσυ), της γυναίκας που έκτισε το ανάκτορο Αχίλλειο, και του Κάιζερ Γουλιέλμου Β΄, του κατοπινού οικοδεσπότη. Ο Κωνσταντίνος Χρηστομάνος, τα έργα τέχνης του Αχιλλείου, ο πνευματικός πλούτος της Ελισάβετ για τη ζωή και τον άνθρωπο, οι αρχαιολογικές ανασκαφές και τα ευρήματα κατά την περίοδο του Γουλιέλμου Β΄, δίνουν τον τόνο στην αφήγηση. 

Ο τόμος ολοκληρώνεται με εντυπώσεις του Λουκιανού Ζαμίτ από μια πρόσφατη επίσκεψή του στο Αχίλλειο, με επιλογή βιβλιογραφίας και με παράρτημα έγχρωμων φωτογραφιών. 

Το βιβλίο διατίθεται στην Εταιρεία Κερκυραϊκών Σπουδών (Μουσείο Σολωμού της Κέρκυρας).

Ο Λουκιανός Ζαμίτ γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1931. Πρώτη εμφάνιση στα γράμματα το 1952 με τη δημοσίευση διηγημάτων του στην Καθολική των Αθηνών και τον επόμενο χρόνο στην Εφημερίδα των Ειδήσεων του Γιώργου Βραδή, που συνεχίστηκε μέχρι το θάνατο του εκδότη της. 

Ένα σημαντικό αριθμό διηγημάτων, πέρα από τις αυτοτελείς εκδόσεις, έχει δημοσιεύσει στον καθημερινό και περιοδικό τύπο, καθώς και σε λογοτεχνικά περιοδικά, όπως το Πρώτο Σκαλί, το Επτανησιακό Ημερολόγιο και τον Πόρφυρα, στις ανθολογίες Τραπεζική Άνοιξη, Ανθολογία Λόγου και Τέχνης Τραπεζικών κ.α. 

Τα δύο τελευταία βιβλία του ήταν, Τα χελιδόνια ξανάρθαν (διηγήματα, εκδ. Κοράλλι, Αθήνα 2016) και Οι Μαλτέζοι στην Κέρκυρα και στον ευρύτερο μεσογειακό χώρο (ιστοριοδιφική μελέτη, β΄ έκδοση βελτιωμένη και επαυξημένη, Δημοσιεύματα Εταιρείας Κερκυραϊκών Σπουδών, Κέρκυρα 2018).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails