Το Μουσείο Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων, παραμένοντας ηλεκτρονικά ενεργό δημιούργησε μια ψηφιακή βιωματική εμπειρία, προκειμένου να ενθαρρύνει και να προσκαλέσει τους απομακρυσμένους επισκέπτες του εν μέσω της πανδημίας COVID-19. Κάθε μήνα της φετινής άνοιξης, οι επισκέπτες-followers είχαν την δυνατότητα να δουν σημαντικά έργα τέχνης και εκθέματα που θησαυρίζονται στις αίθουσες και το Αρχείο του.
Τέσσερα ψηφιακά αφιερώματα, βασισμένα σε τέσσερις κυρίως άξονες: την Ελληνική Επανάσταση, την αυγή της μεταβυζαντινής και νεοελληνικής ζωγραφικής, τη συνύπαρξη ζωγραφικής και λογοτεχνίας μέσω του Ρομαντισμού και τέλος τη γνωριμία του κοινού με επιφανείς προσωπικότητες της Ιατρικής επιστήμης.
Στόχος του Μουσείου ήταν να ταξιδέψουν τα ήδη γνωστά εκθέματα των αιθουσών του έξω από τους τοίχους του, και να αναδειχτούν άγνωστα ντοκουμέντα από το Αρχείο του, ώστε το κοινό να έρθει πρώτη φορά σε επαφή μαζί τους.
· 17-25/3/2020
Το Ίδρυμα αφού ανακοίνωσε τη συμμετοχή του στους εορτασμούς της συμπληρώσεως 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση (1821-2021), ξεκίνησε τις επετειακές δράσεις του από τον Μάρτιο του 2020. Πιο συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκε, για 3η χρονιά αφιέρωμα, με καθημερινές δημοσιεύσεις εκθεμάτων του Μουσείου που σχετίζονται με τον αγώνα του 1821, με αναρτήσεις δηλαδή από τα χειρόγραφα του Διονυσίου Σολωμού («Ελεύθεροι Πολιορκισμένοι», «Ύμνος εις την Ελευθερία», «Εις Μάρκον Μπότσαρην»), οπτικοακουστικό υλικό από παρτιτούρες και το πιάνο του μουσουργού της επανάστασης Παύλου Καρρέρ και τέλος πορτραίτα των πρωταγωνιστών της Φιλικής Εταιρίας στη Ζάκυνθο (Διονύσιο Ρώμα, Παναγιώτη Στεφάνου, Δημήτριο Δαμουλιάνο).
· 11-19/4/2020
Για 3η συνεχή χρονιά, με την ευκαιρία του Πάσχα, οργανώθηκε ειδικό μεγαλοβδομαδιάτικο αφιέρωμα. Κάθε μέρα και μια δημοσίευση, έδωσαν την ευκαιρία στους επισκέπτες να ανακαλύψουν λεπτομέρειες από τα εκθέματα της μόνιμης συλλογής και τις φορητές εικόνες της Συλλογής Κολυβά που απεικονίζουν το Θείο Πάθος.
· 1-9/5/2020
Κάθε μέρα και μια δημοσίευση, με ανθογραφίες από το λεύκωμα του Αναστασίου Σάρτζιντ (1826-1882) και παράλληλα στίχους των Ποιητών μας, Δ. Σολωμού & Α. Κάλβου, που λάτρεψαν κι αποτύπωσαν στο έργο τους τη Φύση.
· 12-17/5/2020
Πρόκειται για την επίσημη συμμετοχή του Μουσείου Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων στους εορτασμούς για την Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων 2020 που διοργανώνει κάθε χρόνο η Διεθνής Επιτροπή Μουσείων (ICOM). Σε αυτό το αφιέρωμα παρουσιάστηκαν οι Γιατροί του Μουσείου, που βοήθησαν την τοπική κοινότητα σε δύσκολους καιρούς υπηρετώντας τον Ασκληπιό, ενώ ορισμένοι ανέπτυξαν παράλληλα μεγάλη πολιτική δράση και συνέβαλαν καθοριστικά στην εξέλιξη της νεώτερης Ιστορίας της Ζακύνθου και της Ελλάδας (Δημήτριος Πελεκάσης, Σπυρίδων Καρβελλάς, Έκτορας Σιγούρος, Κωνσταντίνος Λομβάρδος, Γεώργιος Μοθωναίος, Διονύσιος Πυλαρινός).
Με την ευκαιρία των φετινών εορτασμών για την Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων, το Μουσείο καλεί τους φίλους του και κυρίως τη μαθητική κοινότητα, στο πλαίσιο της εξ αποστάσεως ασύγχρονης εκπαίδευσης να επισκεφτεί το ολοκαίνουργιο Microsite των ψηφιακών εκθέσεων στη διεύθυνση: zakynthos-museumsolomos.gr/digital-exhibitions.html, εξερευνώντας τα αναρτημένα εκθέματα που συνοδεύονται από επεξηγηματικά κείμενα και λεζάντες.
Συντελεστές ψηφιακών αφιερωμάτων:
Οργάνωση - Συντονισμός - Επιλογή Εκθεμάτων-Τεκμηρίωση:
Κατερίνα Δεμέτη
Αρχαιολόγος,
Διευθύντρια Μουσείου Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων
Ιδέα - Επιμέλεια - Επεξεργασία:
Ιωάννης-Πορφύριος Καποδίστριας
Συντηρητής Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης,
Εξωτερικός συνεργάτης Δημιουργικού Τμήματος Μουσείου Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων
Βρείτε τα ψηφιακά αφιερώματα:
Ιστοσελίδα:
Facebook:
Instagram:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου