© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Τετάρτη 4 Μαΐου 2022

«Η Λεωφόρος της Κοινωνίας των Εθνών - Μια Μεγάλη Χειρονομία για τη Θεσσαλονίκη» στο Μουσείο Μπενάκη

Έκθεση με τίτλο «BOULEVARD DE LA SOCIÉTÉ DES NATIONS. Μια Μεγάλη Χειρονομία για την Θεσσαλονίκη» εγκαινιάζεται την Πέμπτη 5 του μηνός στο Μουσείο Μπενάκη της Πειραιώς.

Πρόκειται για μια ανασύνθεση και σχολιασμό, ένα είδος μετά-έκθεσης της ελληνικής συμμετοχής στην Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής της Βενετίας το 2021, που είχε τότε παρουσιαστεί στο Ελληνικό Περίπτερο της Βενετίας και παράλληλα στο Μπέη Χαμάμ της Θεσσαλονίκης. Η αθηναϊκή έκθεση περιλαμβάνει ψηφίδες από το μωσαϊκό της Αριστοτέλους που αναρτήθηκαν στη Βενετία, συμμετοχές και προτάσεις προσκεκλημένων, προπλάσματα και τεκμηριώσεις που παρουσιάστηκαν στη Θεσσαλονίκη, καθώς και σχετικές σχολιασμένες απεικονίσεις.

Ουσιαστικά, η έκθεση και η ημερίδα που θα πραγματοποιηθεί την ημέρα των εγκαινίων στο Μουσείο Μπενάκη, συμπληρώνουν τις δράσεις της ομάδας διδασκόντων του Τμήματος Αρχιτεκτόνων ΑΠΘ -Νίκος Καλογήρου, Μαρία Δούση, Δημήτρης Θωμόπουλος, Δημήτρης Κονταξάκης, Σοφοκλής Κωτσόπουλος και Θεμιστοκλής Χατζηγιαννόπουλος- οι οποίοι είχαν επιλεγεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για να εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στην Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής 2021 της Βενετίας, με εθνικό επίτροπο τον γγ Xωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, Ευθύμιο Μπακογιάννη.

Αναζητώντας μιαν εναλλακτική απάντηση στο ερώτημα εκείνης της Μπιενάλε «Πώς θα ζήσουμε μαζί;», στο πλαίσιο ενός νέου χωρικού κοινωνικού συμβολαίου, η ομάδα παρουσίασε τη «Μεγάλη Χειρονομία του 'Αξονα της Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη», που σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα-πολεοδόμο Ερνέστ Εμπράρ. Εξελίχθηκε στη διάρκεια ενός αιώνα, ως πολυπολιτισμικό σταυροδρόμι, στο πλαίσιο ενός ριζικού αστικού εκσυγχρονισμού.

Το 2021 η έκθεση στο Ελληνικό Περίπτερο της Βενετίας επικεντρώθηκε στη σημερινή λειτουργία της Αριστοτέλους, αναδεικνύοντας τη χωρική συνύπαρξη κατοίκων, επισκεπτών, μεταναστών και προσφύγων. Η έκθεση στο Μπέη Χαμάμ στην Θεσσαλονίκη παρουσίασε μια οπτική τεκμηρίωση, που προέκυψε από εργαστήρια του ΑΠΘ με συμμετοχή φοιτητών για τον εμβληματικό εγκάρσιο άξονα της Θεσσαλονίκης.

Στο πλαίσιο της κυκλοφόρησαν δύο εκδόσεις: το βιβλίο για «Το Παλίμψηστο της Αριστοτέλους: βυζαντινά οράματα και εκλεκτικός τοπικισμός» και δίγλωσσος κατάλογος, εμπλουτισμένος με απόψεις ειδικών, προτάσεις των προσκεκλημένων συμμετοχών και σχολιασμένων απεικονίσεων από τις δύο εκθέσεις.

Η εκπροσώπηση της Ελλάδας στη Μπιενάλε χρηματοδοτήθηκε από το ΥΠΕΝ μέσω του ΕΣΠΑ 2014-2020. Πολύτιμη υπήρξε η συνεργασία του ΑΠΘ, της ΔΕΘ, της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης, του δήμου και του Κέντρου Ιστορίας Θεσσαλονίκης.

Η παρούσα δράση στο Μουσείο Μπενάκη  συνδιοργανώνεται με το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής,  το υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. 

Διάρκεια έκθεσης έως 22/5.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails