© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2025

Ο Ιωάννης Κοντονής ο Ζακύνθιος και ο Διονύσιος Κοντονής του Υψόλιθου

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΣΙΔΗΡΟΚΑΣΤΡΙΤΗ ΚΟΝΤΟΝΗ    

Το όμορφο νησί της Ζακύνθου δεν απαρτίζεται μόνο από δαντελωτά ακρογιάλια, απόκρημνες ακτές, γαλήνιες θάλασσες, χαμηλούς λόφους, αγριολούλουδα, εύφορα χωράφια, δάση, χαμηλή βλάστηση, ζώα πτηνά και ψάρια! Απαρτίζεται και από τους ανθρώπους που έζησαν, ζουν και θα ζήσουν εδώ, μερικοί των οποίων έχουν αφήσει σπουδαίο αποτύπωμα στο πέρασμά τους. Κάποιοι δεν έχουν ξεχαστεί, αλλά κάποιοι έχουν σκεπαστεί από τη λήθη!

   Τιμής ένεκεν στην οικογένεια Κοντονή, που συναπαντήθηκαν οι δρόμοι μας, συγκέντρωσα από διάφορα έντυπα, στοιχεία για  ένα επιφανές μέλος της τον Ιωάννη Κοντονή (1723-1762), ο οποίος είναι παντελώς ξεχασμένος, παρόλη την προσφορά του στα γράμματα και στη φιλοσοφία. Επίσης, μνημονεύω εδώ και ένα άλλο άξιο τέκνο της οικογένειας αυτής τον Διονύσιο Κοντονή, ο οποίος απαγχονίστηκε επί Βρετανικής κυριαρχίας στα γεγονότα  του Υψόλιθου.

ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails