© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Σάββατο 13 Δεκεμβρίου 2008

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος Β΄ στη Ζάκυνθο για τις γιορτές του Αγίου Διονυσίου

Κατά το τριήμερο απο 16 έως 19 Δεκεμβρίου η Ζάκυνθος εορτάζει κάθε χρόνο με κάθε επισημότητα τη μνήμη του προστάτου και πολιούχου της Αγίου Διονυσίου.
Φέτος ιδιαίτερα, στις καθιερωμένες εορταστικές εκδηλώσεις και λατρευτικές συνάξεις θα παρίσταται και θα προεξάρχει ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος Β΄, σύμφωνα με το ακόλουθο πρόγραμμα:
Την Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου, ώρα 5 το απόγευμα, θα γίνει η επίσημη υποδοχή του Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ. Ιερωνύμου στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Στροφάδων και Αγίου Διονυσίου, όπου θα τελεσθεί Δοξολογία.
Αμέσως μετά, στις 6 μ.μ., θα γίνει μικρή δεξίωση στο Αρχονταρίκι της Μονής.

Στη συνέχεια, ώρα 7 το βράδυ, θα δοθεί Συναυλία προς τιμήν του Μακαριωτάτου στον ιστορικό και περικαλλέστατο Ναό της Φανερωμένης της πόλης μας από τη Χορωδία Ζακύνθου "Η Φανερωμένη", με μαέστρο τον Μουσικό κ. Κώστα Μεϊντάνη. Την ομήγυρη των επισήμων θα προσφωνήσει ο Συγγραφέας και Εκκλησιαστικός Σύμβουλος του Ναού κ. Νιόνιος Μελίτας.

Την Τρίτη το πρωί ο Αρχιεπίσκοπος θα κάμει εθιμοτυπικές επισκέψεις στον Δήμαρχο Ζακυνθίων, όπου θ' ανακηρυχτεί Επίτιμος Δημότης της πόλης, στον Νομάρχη Ζακύνθου, θα μεταβεί στο Μεταβυζαντινό Μουσείο, στο Μουσείο Διονυσίου Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων, στον Ναό Αγίων Τιμοθέου και Μαύρας Μαχαιράδου (που αποτεφρώθηκε στις 8.12.2005 και ήδη αναγεννάται από την τέφρα) και ύστερα στη Γυναικεία Μονή της Ελευθερώτριας Λαγοπόδου.

Την ίδια μέρα, ώρα 5 το απόγευμα, θα γίνει -κατά την τοπική Εκκλησιαστική Τάξη- η επίσημη Κάθοδος του Αρχιεπισκόπου από την Ιερά Μονή στον Ναό, όπου θα γίνει Δοξολογία με περιφορά του σεπτού Λειψάνου του Αγίου Διονυσίου εντός του Ναού και θα τελεσθεί ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός.

Την Τετάρτη, 17 Δεκεμβρίου, ώρα 7.30 το πρωί, θα αρχίσει η Ακολουθία του Όρθρου και στη συνέχεια η Πολυαρχιερατική Θ. Λειτουργία, προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου κ. Ιερωνύμου. Αμέσως μετά, στις 11 το πρωί (καιρού επιτρέποντος), θα γίνει η μεγάλη Λιτανεία του Λειψάνου του Αγίου στην πόλη.

Την Παρασκευή, 19 Δεκεμβρίου, ώρα 8.30 το πρωί, ημέρα των "Μπασιμάτων", δηλαδή της απόδοσης της εορτής, θα τελεσθεί Αρχιερατική Θ. Λειτουργία και ύστερα, ώρα 11, περιφορά του Ιερού Λειψάνου εντός του Ναού και εναπόθεσή Του στη Λάρνακα, όπου φυλάσσεται.

21 σχόλια:

Anastasios είπε...

Με το καλό να εορτάσετε την ωραία εορτή του Προστάτου σας Αγίου Διονυσίου.

Την ευχή του να έχουμε!

Καλό Σ/Κ.

P. Kapodistrias είπε...

Ελπίζουμε κάποτε να σ' έχουμε κοντά μας, ώστε να βιώσεις τις έντονες στιγμές των ζακυνθινών εορτών και της απαράμιλλης κατάνυξης που εμπνέουν σε όλους μας!!!

Όπως το είπες: Την ευχή του να έχουμε!

Coco είπε...

πρόλαβα την Αγ. Μαύρα πριν τη φωτιά ευτυχώς και χαίρομαι που ξαναφτιάχνεται

την ευχή του Αγίου

Ανώνυμος είπε...

Πάτερ Παναγιώτη καλησπέρα,

Με όλο το σεβασμό και την εκτίμηση που τρέφω για σας, αισθάνομαι την ανάγκη να εκφραστώ και να εναντιωθώ μέσα από το ιστολόγιό σας, για το σχεδιασμό και την "διαφημιστική καμπάνια" της Ι.Μ Ζακύνθου, με την ευκαιρία της επίσκεψης του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου Β΄στο νησί μας.
Ένας σεμνός Αρχιεπίσκοπος (όπως χαρακτηριστικά η αφίσα αναφέρει), δεν χρειάζεται πιστεύω τέτοιου είδους υποδοχή.
Οι καιροί είναι εξαιρετικά δύσκολοι και εξαιτίας ατυχών συγκυριών, ο κλήρος σήμερα βάλλεται. Είναι ανάγκη να προκαλείται το κοινό αίσθημα ;
Η ανάρτηση γιγαντοαφισών συνάδουν με το πνεύμα σεμνότητας που ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος πρεσβεύει ;
Επιθυμώ και τη δική σας άποψη.

P. Kapodistrias είπε...

@ Αγαπητή Φίλη Μαρία Νεονάκη,

Ευχαριστώ για την επισήμανση.
Αν δεν το γνωρίζεις, πρέπει να πω ότι αυτός ο τρόπος των πανό, ή μεγάλων φωτογραφιών υποδοχής έχει πλέον παγιωθεί στις υποδοχές υψηλών εκκλησιαστικών προσώπων, Πατριαρχών ή Αρχιεπισκόπων, ανά τον κόσμο.
Θα σε παρέπεμπα στις τελευταίες επισκέψεις στην Ελλάδα του Πατριάρχη, αλλά και στις παλιότερες και του προηγούμενου ταπεινού Πατριάρχη του Δημητρίου Α΄.

Ο νυν Αρχιεπίσκοπος όντως πρεσβεύει τη Σεμνότητα, γι' αυτό μάλιστα δεν δέχτηκε να τον φέρει στο νησί μας πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού, όπως υπήρχε η πρόβλεψη από το Γεν. Επιτελείο Ναυτικού.
Τα των αφισών δεν το γνωρίζει, αλλά τούτο (τουλάχιστον) θεωρήθηκε ότι πρέπει να γίνει από πλευράς μας, για να εκφρασθεί τιμή προς έναν άνθρωπο που ΕΥΤΥΧΩΣ συνάδει με την υψηλή προσωπικότητα (φύσει και θέσει) του Αρχιεπισκόπου. Δεν έχουν να γίνουν άλλα ιδιαίτερα πράγματα, ούτε καν υποδοχή στο καράβι, όπως συνηθίζεται σε ανάλογες περιπτώσεις. Θα φτάσει στα ημέτερα με το πλοίο της γραμμής και θα τελεσθεί μόνον μια Δοξολογία (κατά την τάξη) στο Ναό του Αγίου μας.

Κατά τα άλλα, πρέπει να γνωρίζεις, ότι, δυστυχώς ή ευτυχώς, οι μεγάλες και τελετουργικά άψογες θρησκευτικές πανηγύρεις (έως ακροτήτων κάποτε) είναι "γραμμένες" στην ψυχοσύνθεση του Ζακυνθινού, ο οποίος θεωρεί ότι, αν δε ιδεί και ακούσει σμπάρα, μάσκουλα, παράτες, πληθώρα δεσποτάδων, μακρές κι επίπονες λιτανείες, δεν ετιμήθηκε ο Άγιός του.
Έχω γίνει αυτήκος μάρτυς, μια παρέα Ζακυνθινών να παρακολουθεί τη λιτανεία του Πολιούχου μας, να περνά το Λείψανο, αλλά εκείνοι να μετρούν πόσοι Αρχιερείς παρίστανται: "1,2,3,4,....., 9,10,11,12, και του χρόνου τώρα, να είμαστε καλά να ξαναγιορτάσουμε...".

Δεν ξέρω αν όλο αυτό είναι τελικά καλό ή κακό, αν και κάποτε κι εγώ στέκομαι κριτικά απέναντί του, όταν μάλιστα ως υπεύθυνος πολλών πανηγύρεων (και στην Ενορία μου) είμαι αναγκασμένος (κυριολεκτικά) να πείθομαι σε ακραίες απαιτήσεις των συντοπιτών μου ως προς τον μεγαλοσχήμονα τρόπο των εκκλησιατικών εορτασμών.

Έχεις ποτέ ακούσει και για τους "πεθερούς της Ζακύνθου"; Πρόκειται για τους φανατικούς θιασώτες της ντόπιας εκκλησιαστικής Παράδοσης και Τάξης, κάτι σαν άτυπους κλειδοκράτορες ηθών και εθίμων, οι οποίοι "επιβλέπουν" το τι και πώς εξελίσσονται όλα ...

Διαφωνούμε ή όχι, έτσι η Ζάκυνθος διέβη τόσους αιώνες, κρατώντας εντέλει αλώβητη την Ορθοδοξία της, αν και τόσοι κατακτητές-προστάτες πέρασαν από τα μέρη μας!

P. Kapodistrias είπε...

@ Κοκό,

Είχες ευλογία πραγματική. Διότι αφανίστηκε για πάντα...

Όμως γίνεται μια υπερπροσπάθεια! Και θα δούμε τι θα βγει. Βέβαια, ο παλιός ναός υπήρξε άπαξ και δεν επαναλαμβάνεται...

Ανώνυμος είπε...

Πάτερ Παναγιώτη , καλησπέρα.
Η απάντησή σου με αναγκάζει να επανέλθω προκειμένου να κάνω κάποιες επισημάνσεις. Δε έχω ακουστά για τους «πεθερούς της Ζακύνθου» γιατί εγώ είμαι «νύφη στη Ζάκυνθο». Ζω σε αυτόν τον τόπο 17 ολόκληρα χρόνια, έχω βιώσει πολλές καταστάσεις , παρακολουθώ τα τεκταινόμενα, προσπαθώ να μπω στη φιλοσοφία του Ζακυνθινού, να υιοθετήσω τα καλά του στοιχεία, μα ταυτόχρονα προσπαθώ να κριτικάρω όσα μοιάζουν να είναι ξένα με τη δική μου νοοτροπία.
Έχω διαβάσει το βίο του Αγίου, του Αγίου της ταπεινότητας και της συγγνώμης, του Αγίου που πιστεύω και προσεύχομαι σε αυτόν στις δύσκολες ώρες. Επίσης, όλα αυτά τα χρόνια κατεβαίνω στις λιτανείες , όχι για να καταμετρήσω τους Αρχιερείς που παρευρίσκονται σε αυτές αλλά για να νιώσω ευλαβικά και να πάρω θετική αύρα.
Πράγματι και εγώ πολλές φορές έχω ακούσει γύρω μου να μετρούν τους δεσποτάδες , να σχολιάζουν την « επιτυχία» της λιτανείας από τον αριθμό των σμπάρων που θα ριχτούν και των βεγγαλικών που θα λάμψουν στον ουρανό. Βεγγαλικών που «ξελογιάζουν» όχι μονάχα τους απλούς θνητούς μα και τους ίδιους τους ιερείς. Έχω δει , την ιερή στιγμή που περνάει ο πολιούχος μας από δίπλα μας , ανθρώπους να μη βιώνουν την ιερότητα της στιγμής αλλά να χαζεύουν τα εκθαμβωτικά πυροτεχνήματα , να σχολιάζουν τη δήθεν μεγαλοπρέπεια και να αποθανατίζουν τις μοναδικές στιγμές που ζουν. Πολλές φορές έχω αναρωτηθεί αν όλα αυτά είναι μέσα στο πνεύμα της ταπεινότητας και της ευσέβειας και αν είναι αυτά που θα επιθυμούσε ο Άγιός μας.
Το προηγούμενο σχόλιό μου ήταν πάνω στο ίδιο πνεύμα και στην ίδια φιλοσοφία. Δεν απευθύνθηκα σε οποιονδήποτε Ζακυνθινό, αλλά σε έναν αξιόλογο πνευματικό άνθρωπο, εκσυγχρονιστή ιερωμένο και αναζητώ απαντήσεις του ιδίου μήκους κύματος.

panagiotisandriopoulos είπε...

Αγαπητέ Π.Κ.
Παρακολουθώ την συζήτησή σου με την κ. Μαρία Νεονάκη και θα ήθελα, με την άδειά σου, να της πω και μερικές δικές μου σκέψεις πάνω σε όσα σπουδαία γράφει.

Κυρία Νεονάκη,
Κατανοώ απολύτως, έτσι νομίζω τουλάχιστον, τον προβληματισμό σας και τον συμμερίζομαι.
Επιτρέψτε μου ως Πατρινός που έχει αγάπη στη Ζάκυνθο και τον Άγιο, να καταθέσω το λογισμό μου.
Ο Μητροπολίτης Ζακύνθου Χρυσόστομος είναι ένας αρχιερεύς με έντονη δράση στην Εκκλησία και γνωστός ανά την Ορθοδοξία.
Στην πανήγυρι του Αγίου Διονυσίου ερχόταν επί σειρά ετών ο φίλος και συμμαθητής του Μητροπολίτης Πάφου Χρυσόστομος, ο νυν Αρχιεπίσκοπος της Μεγαλονήσου. Το ίδιο ισχύει και για τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, ο οποίος συμμετείχε πολλές φορές στην πάνηγυρι του Αγίου ως Μητροπολίτης Θηβών.
Είναι, νομίζω, λογικό να θέλει ο Μητροπ. Ζακύνθου να τιμήσει τους φίλους και αδελφούς του, οι οποίοι σήμερα είναι Προκαθήμενοι Εκκλησιών.
Οπότε κι αν υπάρχει κάποια υπερβολή οφείλεται, το πιστεύω αυτό, στην αρχοντική διάθεση και σπάνια φιλοξενία του Μητροπ. Ζακύνθου.
Επίσης, είναι σημαντικό ότι οι επισκέψεις των Προκαθημένων γίνονται με επίκεντρο τις εορτές του Αγίου. Έτσι, τονίζεται ότι αυτός, ο Άγιος, είναι ο αυθέντης και δεσπότης του νησιού. Και καταγράφονται στην εκκλησιαστική και την γενικότερη τοπική ιστορία.
Νομίζω, τέλος, ότι η Ζάκυνθος με την πανήγυρι του Αγίου εκφράζει και την ενότητα της Ορθοδοξίας, με την παρουσία πολλών επισκόπων από ομόδοξες χώρες.
Ζητώ συγγνώμη για την παρέμβαση. Καλή πανήγυρι!

Ανώνυμος είπε...

Πράγματι κ. Νεονάκη, προκαλείται το κοινό αίσθημα με τις γιγαντοαφίσες και τα λοιπα καμώματα.
Οταν η νεολαία κάνει μνημόσυνα (με τον τρόπο Της), και περιουσίες απλών ανθρώπων καταστρέφονται, εμείς δεν αφήνουμε τον Αρχιεπίσκοπο να έλθει και με γαλήνια ψυχή να προσευχηθεί γιά τον κόσμο. Του δημιουργούμε πρόβλημα συνειδησιακό (άλλα πρεσβεύει και σε άλλα τον βάζουμε να συμμετέχει). Να είστε σίγουρη γι' αυτό.

Υ.Γ. Ο ιερέας Νεονάκης που υπηρετεί στη Μητρόπολη Γερμανίας είναι γνωστός Σας?

P. Kapodistrias είπε...

@ Μαρία Νεονάκη, φίλη μας,

Μην νομίσεις ότι διαφωνούμε. Αλλά να ξέρεις, ότι στο Τζάντε μας ορισμένα πράγματα δεν μπορούν ν' αλλάξουν, παρότι προσωπικά πολύ, μα πάρα πολύ θα το επιθυμούσα. Εδώ έχει αναπτυχθεί ένας ιδιότυπος Χριστιανισμός, ο οποίος δεν μπορούμε να πούμε ότι αιρετίζει, αλλ' απλώς παρουσιάζει ιδιαιτερότητες ως προς την έκφρασή του. Αίφνης αναθυμάμαι το γνωστό που λέγεται από πλείστους Ζακυνθίους: "Δεν ξέρω εγώ από Θεούς και Παναγίες... Ένανε μοναχά λατρεύω: Το Γέρο του Άμμου, το Άγιο Κορμάκι!", εννοώντας τον Άγιο Διονύσιο.

Πρέπει εξάλλου να θυμηθώ, ότι, όπως συμβαίνει και με όλα σχεδόν τα πανηγύρια του νησιού, και στο χωριό μας, συνηθίζονται πέραν του δέοντος πυροτεχνήματα έως ακροτήτων. Στα πρώτα χρόνια της διακονίας μου προσπάθησα να τα περιορίσω, δεδομένου ότι κάνουμε και ειδικό έρανο πόρτα-πόρτα για να μαζευτούν τα χρήματα, καθόλου ευκαταφρόνητα.
Μια χρονιά μάλιστα, που χρειαζόταν να βοηθήσουμε την ασθένεια ενός νεαρού συντοπίτη, βρήκα την ευκαιρία να εισηγηθώ τον περιορισμό των βεγγαλικών, χάριν του ασθενούς. Τότε έλαβα την αποστομωτική απάντηση: "Εφτούνα τα λεφτά είναι ούλα για να τα ιδούμε να καίουνται στο πανηγύρι μας. Άμα θες, παπά, να βοηθήσουμε, ξαναέβγα ύστερα σ' έρανο να σού ματαδώκουμε"...

Τι έχεις να πεις; Εγώ τίποτε. Είναι μια ιδιότυπη θρησκευτική νοοτροπία, η οποία εάν θιγεί μπορεί και να βρεις τον μπελά σου.

Με τιμά, ότι με αποκαλείς "αξιόλογο πνευματικό άνθρωπο, εκσυγχρονιστή ιερωμένο", αλλά μάθε, ότι οσάκις είπα κάτι έξω από τα εντόπια "θέσμια" θεωρήθηκα ufo. Πάλι τώρα θυμάμαι, να μιλώ κάποτε στην εκκλησία περί της αυθεντικής ορθόδοξης πνευματικότητας, πέραν από προλήψεις, δεισιδαιμονίες και τυπολατρίες, και ύστερα, στην ώρα του αντιδώρου να περνά μια εκκλησιαζόμενη και να μού λέει: "Εσείς οι νέοι παπάδες δεν πιστεύετε πουθενά"....

Με όλα τούτα θέλω να πω, ότι συχνότερα απ' ό,τι φαντάζεσαι, ο λαός μας είναι συντηρητικότερος από το ιερατείο (τα παραδείγματα πλήθουν εδώ) και χρειάζεται -ομολογουμένως- εκπαίδευση στην Αυθεντικότητα της Πίστης και της εν γένει Πνευματικότητας. Τυγχάνοντας όμως όλοι και σε όλους τους τομείς (π.χ. εκκλησία, παιδεία, υγεία, οικονομία, πολιτική...) ανισόρροποι και με τραύματα χαίνοντα, αδυνατούμε να βγάλουμε τις "τσίμπλες" από τα μάτια μας, όπως λέει και η «Αποκάλυψη» του Ιωάννη... Ήδη βιώνουμε κοσμογονικές μέρες, που δεν ξέρουμε πού θα μάς βγάλουν...

Δεν πάω αλλού την κουβέντα, απλώς ψάχνομαι κι εγώ, όπως όλοι, ενόψει εξελίξεων σε όλα τα επίπεδα.

Ως προς τα παραπάνω πάντως, έχω την σκέψη, ότι η ιδιότυπη θρησκευτικότητα των Ζακυνθίων χρήζει επιστημονικής μελέτης. Ένα μεταπτυχιακό ή διδακτορικό, ας πούμε, δεν θα ήταν άσχημο... Και από κοινωνιολογικής επόψεως ακόμη καλύτερα!

Χαίρε!

Ανώνυμος είπε...

Απαντώντας στην ερώτησή σας orfea, ο ιερέας Μιχαήλ Νεονάκης δεν είναι απλώς γνωστός μου, αλλά τυγχάνει να είναι θείος μου, ως πρώτος εξάδελφος της μητέρας μου.
Εσείς πως τον γνωρίζετε ;

P. Kapodistrias είπε...

@ Παναγιώτη Ανδριόπουλε,

Θέτεις μια παράμετρο που αξίζει να σημανθεί και μνημονευτεί.

Παραμένω σ' αυτό που λες, ότι από εδώ στο Τζάντε μας, κηρύσσεται και διακηρύσσεται κάθε τόσο παγκοσμίως η ενότητα της Ορθοδοξίας. Και τούτο έχει πολλή μεγάλη σημασία σε πανορθόδοξο επίπεδο!

P. Kapodistrias είπε...

@ Ορφέα,

Κατανοώ την ένστασή σου και είναι σύγουρο, ότι "πέσαμε" σε σκοτεινή συγκυρία. Όμως, όσον αφορά στον Ιερώνυμο, πέραν των αφισών, της Συναυλίας που θα γίνει στο ναό της Φανερωμένης (λογιζόμενης ως σημαντικό πολιτιστικό γεγονός) και της ανακήρυξής του ως Επιτίμου Δημότη της πόλης μας, τίποτε περισσότερο!...

Ανώνυμος είπε...

Π. Παναγιώτη,

Εφτούνη η κουβέντα του Μπανατιώτη ενορίτη σου σχετικά με τον έρανο για τα βεγγαλικά του πανυγηριού τση Παναγούλας, ΕΙΝΑΙ ΟΥΛΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ.
Με αυτήν την αναφορά καλύπτονται οι όποιες ανησυχίες μου και σε ευχαριστώ πολύ, που με βοήθησες απόψε να "πιάσω" ακόμα καλύτερα το "πόρτσο του Ζακυνθινόύ" !!!

Καλή Σας νύχτα.

P. Kapodistrias είπε...

@ Μαρία Νεονάκη,

Το είδα τ' όνειρο: Σε λίγο θα βρεθείτε συγγενείς με τον Ορφέα!!!!

Τι σού είναι το Διαδίκτυο! Μια γειτονιά τόπος!

P. Kapodistrias είπε...

@ Μαρία Νεονάκη,

Μ' έκαμες και γέλασα! Ώστε, μετά από τόσα χρόνια γάμου στην "ωραία και μόνη", τώρα έπιασες το "πόρτσο του Ζακυθινώνε";;;;;;;;; Ωραία, λοιπόν!
Τώρα πια, γυρίζεις πλευρό και ξυπνάς αύριο σοφότερη!!!!! Χα, χα!

Ευχαριστώ τα μάλα για τη γόνιμη κουβέντα!

Ανώνυμος είπε...

Εχω γνωριστεί κα Νεονάκη με τον ιερέα Νεονάκη στη Γερμανία (Esslingen).
Είναι θαυμάσιος άνθρωπος και από τους καλύτερους έλληνες κληρικούς της Γερμανίας.

Ανώνυμος είπε...

Ο π.Νεονάκης είναι αξιόλογος κληρικός πράγματι...Το βεβαιώνω.
Η αγαπητή ανηψιά του ίσως υπερβάλλει λίγο στον ζήλο της.

Ευλογείτε πάτερ. Ευλογημένη και η επίσκεψη του Μακαριωτάτου.

Ανώνυμος είπε...

Καλημέρα σας
Χαίρομαι που γνωρίζετε τον π. Μιχάλη και εκφράζεστε γι αυτόν με τόσο καλά λόγια.
Όσο για μένα vaterpanajioti με εκφράζει το ρητό "παν μέτρον άριστον" και προσπαθώ, όσο μπορώ, να το εφαρμόζω στη ζωή μου.
Εύχομαι σε όλη την παρέα χαρούμενες και ειρηνικές γιορτές και να είστε όλοι καλά.

P. Kapodistrias είπε...

@ Vaterpanajiotis,

Χαίρομαι που το διαδίκτυο μάς κάνει μια αγκαλιά! Αλλά και ότι γνωρίζεις εκ του σύνεγγυς, εκεί στη Γερμανία, τον θείο της εδώ καλής μας Φίλης Μαρίας!

Καλές γιορτές να περάσετε και καλή δύναμη στο έργο!

P. Kapodistrias είπε...

@ Μαρία Νεονάκη,

Έτσι! Να προσπαθείς (ή μάλλον, να προσπαθούμε) πάντα για το Καλύτερο όπου δει!

Όλα σου να είναι άριστα, ο δε Άγιος της Ανεξικακίας να σάς σκέπει οικογενειακώς πάντοτε!

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails