© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Δευτέρα 4 Μαΐου 2009

Με τον αναστάσιμο τρόπο της Βασιλικής Νευροκοπλή




Ως "αναστάσιμο χαιρετισμό" (καθώς μαρτυρά η σχετική αφιέρωση) έλαβα αυτές τις μέρες τρία χυμώδη βιβλία από τη συγγραφέα, μουσικό και blogger Βασιλική Νευροκοπλή, με την οποίαν επικοινωνούμε τα τελευταία χρόνια διαδικτυακώ τω τρόπω.

Και τα τρία εκδόθηκαν από τον γνωστό τοις πάσι Εκδοτικό Οίκο Α. Α. Λιβάνη και πρόκειται για τα: "Σε τέμπο κόκκινο" (2008, δημιουργική γραφή εσωτερικών και άκρως ευαίσθητων κειμένων, σελίδες 304), και τα παιδικά, ή για ν' ακριβολογούμε, εμάς τους αμετανόητους παλιμπαιδίζοντες καλύτερα, "Αν τ' αγαπάς ξανάρχονται" (2007, το οποίο απέσπασε το βραβείο 2008 ελληνικού παιδικού βιβλίου για παιδιά σχολικής και προσχολικής ηλικίας από τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου και βραβείο 2008 παιδικού εικονογραφημένου του περιοδικού Διαβάζω) και "Το παραμύθι της μουσικής" (2008, το οποίο εσχάτως κυκλοφόρησε και σε cd από τις εκδόσεις Εν Χορδαίς, σε μουσική Κυριάκου Καλαϊτζίδη, του και συζύγου της).

Η καλή συγγραφέας δεν είναι καθόλου τυχαίο, ότι στην αχανή Μπλογκόσφαιρα εμφανίζεται με το ψευδώνυμο Ψυχή μου ! Εε, λοιπόν, από την πρώτη παράγραφο του κάθε βιβλίου από τα παραπάνω, ο αναγνώστης μπορεί αμέσως να εισπράξει, ότι όχι μόνον εξωτερικεύει απλά και μόνον τα εσώψυχά της, αλλά καταθέτει αυτήν καθεαυτήν την Ψυχή της!

Καλή μας φίλη Βασιλική, συνέχισε έτσι! Οι πραμάτειες σου είναι πλούσιες και πλουμιστές, σκορπίζοντας ολοένα προς τα έξω άρωμα τρυφερότητας, λόγια θωπευτικά, κείμενα
παρηγορητικά! Σ' έχουμε ανάγκη, να υπάρχεις και να δημιουργείς, αγαπώντας τον περιβάλλοντα κόσμο σου πάλι και πάλι! Έτσι θα υπάρχει και προοπτική να ομορφύνεις την όποια του ακοσμία!

Who is Who

Η Βασιλική Νευροκοπλή γεννήθηκε το 1968. Αποφοίτησε από το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης το 1990 και από το Τμήμα Θεάτρου της ΑΣΚΤ το 1998. Το 2005 ολοκλήρωσε τις σπουδές της στη Θεωρία της Ελληνικής Παραδοσιακής και Ανατολικής μουσικής.
Έχει συμμετάσχει σε πολλά σεμινάρια θεάτρου, μουσικής και χορού με κορυφαίους έλληνες και ξένους δασκάλους (Ρ. Πατεράκη, Λ. Λαζόπουλο, Θ. Εσπίριτου, Β. Παπαβασιλείου, T. Suguki, A. Vassiliev, T. Sudana, G. Shbeir κ.ά.) Έχει συνεργαστεί με την Ελληνική Ραδιοφωνία και το Δημοτικό Ραδιόφωνο Θεσσαλονίκης.
Από το 1992 μέχρι το 1995 είχε την ευθύνη του Θεατρικού Παιχνιδιού στον "Μύλο" με προσκεκλημένους λογοτέχνες και καλλιτέχνες. Από το 1991 έως σήμερα έχει επιμεληθεί πολλές σχολικές θεατρικές παραστάσεις με κάποια από τα έργα σε διασκευές της, ενώ συμμετείχε ως ηθοποιός σε παραστάσεις μουσικής και λόγου στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Από το 1994 μπαίνει στον χώρο της γραφής. Ξεκινά με ποίηση και συνεχίζει με θεατρικά έργα, πεζογραφήματα, μονολόγους, δοκίμια, στίχους για τραγούδια και παραμύθια. Το 1999 εκδίδει το θεατρικό μονόπρακτο "Εγώ ο Άλλος" (εκδ. Νησίδες) και το 2001 δημοσιεύεται στο περιοδικό Πανδοχείο το διήγημα "Το μοναδικό φιλί". Ακολουθούν τα διηγήματα "Των κουλουρτζήδων" (περ. Νέα Εστία, Αύγουστος 2006) και "Η βιοπάλη των πουλιών" (στο συλλογικό τόμο Χριστού Γέννα, εκδ. Ακρίτας, 2006).
Ποιήματά της από την ποιητική συλλογή "Ημερολόγιο της Λύπης", δημοσιεύονται το 2005 στο περιοδικό Εντευκτήριο, και από την ποιητική συλλογή "Πίσω από τον ορίζοντα, τα σώματα και τα λόγια", μεταφρασμένα στα γερμανικά στο 2ο τόμο της ανθολογίας της αφιερωμένης την σύγχρονη ελληνική ποίηση που εκδίδεται το 2006, στο Μόναχο (εκδ. Ρωμιοσύνη) με την επιμέλεια της Dadi Sideri Speck.
Το δοκίμιό της, Το Μετέωρο Σώμα, Μαριονέτες, Σχοινοβάτες, Δια Χριστόν Σαλοί, ή το Τέλος της Γλώσσας, δημοσιεύεται στα Πρακτικά του Η΄ Πανελληνίου Συνεδρίου Γλώσσας, εκδ. Κώδικας, 2006.
Δύο τραγούδια σε στίχους της, το "Ζεϊμπέκικο της ξενιτιάς" και το "Χελιδόνισμα" περιλαμβάνονται στον ψηφιακό δίσκο (CD) Εξορία, του Κυριάκου Καλαϊτζίδη, (Εν Χορδαίς 2005).
Στη βιβλιογραφία της -εννοείται- συμπεριλαμβάνονται και τα τρία εδώ παρουσιαζόμενα βιβλία.

2 σχόλια:

H.Constantinos είπε...

Καλό μήνα! -κάπως καθυστερημένα, θα έλεγα...

Artanis είπε...

Πολύ ωραία παρουσίαση, της Βασιλικής, αγαπητέ Π.Κ.
Καλό μήνα και καλή βδομάδα να έχουμε...

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails