© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Κυριακή 17 Μαΐου 2009

Ο Σολωμός των Συνθετών



Μελοποιημένος Σολωμός! Το πρώτο άκουσμα, που προτείνουμε στην ανάρτησή μας αυτήν είναι από το ποίημά του "Το όνειρο". Συνθέτης ο πολύς Μάνος Χατζηδάκις, ενώ στην απόδοση είναι ο αξέχαστος Δημήτρη Ψαριανό. Σύμπραξη μεγάλων δυνάμεων!

Η δεύτερη μελοποίηση είναι του Νίκου Ξυδάκη κι ερμηνεύει θαυμάσια ο ίδιος. Πρόκειται για το αναστάσιμο "Καθαρώτατον ήλιον επρομηνούσε..." και είναι απόσπασμα από τον "Λάμπρο"!

Και νότες σολωμικές από το Τζάντε μας! Ο Τιμόθεος Αρβανιτάκης, o καλός αυτός Ζακυνθινός συνθέτης, έχει μελοποιήσει τους "Ελεύθερους Πολιορκημένους", απ' όπου ακούτε τον "Πειρασμό". Αποδίδει η Χορωδία του Μουσικού Σχολείου Ζακύνθου, στις 24 Μαρτίου 2009. Η λήψη έγινε από εμάς και το βίντεο αναρτήσαμε αυτές τις μέρες στον Κυκλοδίωκτο, το κανάλι μας στο YouTube.

5 σχόλια:

Καραβάκι είπε...

Υπέροχες μελωδίες.Υπέροχο και το κεντητό πίσω από τους ίσκιους... καλό βράδυ εύχομαι.Γαληνημένο!

kiki είπε...

To 1o τραγούδι το λατρεύω. καταπληκτικό τραγούδι, μουσική και στίχοι. Όταν πρωτόρθα στη Ζάκυνθο μου χάρισε ο άντρας μου όλη τη σειρά που είχε μελοποιήσει ο Χατζηδάκις...

Unknown είπε...

Υπέροχος Σολωμός! Όχι ότι υποτιμώ τους συνθέτες που έντυσαν με τη μουσική τους τα λόγια του. Τουναντίον!

Ευχαριστούμε αγαπητέ μας Π.Κ.!

VAD είπε...

Ωραιότατες επιλογές,προπαντος ο Μεγάλος Ερωτικός,που με γύρισε πισω, στα φοιτητικά χρόνια,νασαι καλά...

panagiotisandriopoulos είπε...

Kαι στον εικοστό πρώτο αιώνα με Σολωμό και Χατζιδάκι!
Τι να κάνουμε!
Οι διαχρονικές αξίες δεν παλιώνουν...
Ευτυχώς!

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails