© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2009

Για τους Στροφαδίτες Πατέρες, τους σφαγιασθέντες το 1537


Η τοπική της Ζακύνθου Εκκλησία, εξαιρέτως μάλιστα η περιώνυμη Μονή Στροφάδων και Αγίου Διονυσίου με Ιερά Αγρυπνία, τιμά λειτουργικά-ευχαριστιακά σήμερα τους Πατέρες των Στροφάδων, οι οποίοι σφαγιάστηκαν ανελέητα στα νησάκια της άσκησής τους, το 1537.

Από το Συναξάρι της Ακολουθίας προς τιμήν των σεπτών αυτών Θυμάτων, την οποία εποίησε ο Ζακύνθιος Δάσκαλος του Γένους Παχώμιος Ρουσάνος, πληροφορούμαστε, ότι οι Αγαρηνοί, από τους Μοναχούς "τους μεν εξ ελευθέρων δούλους, φευ, πεποιήκεισαν, τους δε και ανηλεώς κατέσφαξαν είτα και άπασαν την μονήν ακριβώς ληϊσάμενοι και ίνα μη τι της πονηρίας αυτών κεύθοιτο μετά ταύτα εμπρήσαντες εκείθεν ανήχθησαν τα φίλα δρώντες οι αλάστορες πάσας τας παραλίους κατατρέχοντες".

Επίσημη αναγνώριση από το Οικουμενικό Πατριαρχείο δεν υπήρξε, αλλά η μνήμη τους έχει ήδη ενταχθεί στο εορτολόγιο και στα Συναξάρια, ενώ τιμώνται κάθε χρόνο την 29η Σεπτεμβρίου. Πάνω σ' αυτό αξίζει να σημειωθεί, ότι, σύμφωνα με την εκκλησιαστική τακτική των τετρακοσίων χρόνων οθωμανικής τακτικής, οι μάρτυρες της Πίστης τιμώνται αμέσως μετά τη θυσία τους ως άγιοι πλέον, συντάσσεται σχετική Ακολουθία και προσκυνούνται τα λείψανά τους, στις πλείστες των περιπτώσεων δίχως προηγούμενη αγιοκατάταξη από τη Μεγάλη του Χριστού Εκκλησία.

Τιμώντας κι εμείς τους Στροφαδινούς Μάρτυρες, όχι μόνον τους συγκεκριμένους του 1537, αλλά και όλων των αλλεπάλληλων επιδρομών στο διάβα της Ιστορίας, δημοσιεύουμε μια φωτογραφία ενός αναθηματικού μνημείου γι' Αυτούς μπροστά στο Καστρομονάστηρο των Στροφάδων και μια πολύ ρεαλιστική φωτό από το Οστεοφυλάκιο των Νησιών, όπου φαίνεται το θανατηφόρο τραύμα που προκλήθηκε στο κρανίο Ανωνύμου Μοναχού σε κάποιαν από τις πάμπολλες επιδρομές, άγνωστης χρονολογίας. 

Για όσους αναζητήσουν περισσότερα στοιχεία, μπορούν να κάμουν κλικ σε σχετική ανάρτησή μας στο ΝΥΧΘΗΜΕΡΟΝ, ΕΔΩ. Τις φωτογραφίες μάς χορήγησε ο π. Σεραφείμ Κονίδης.


5 σχόλια:

Δ. ΜΑΓΡΙΠΛΗΣ είπε...

Νησίδες στο πέλαγο

Σαν μια κατακόρυφη κοντυλιά ανάμεσα στον αέρα και το απύθμενο βάθος.
Με κύματα και αφρούς ολόγυρα.
Άλογα αφηνιασμένα καλπάζουν με ήχους πολέμου.
Φωνές και ιαχές, γαλέρες του τρόμου, βαρβάρων ορδές.
Επίπεδα με πράσινες κουβέρτες στρωμένες.
Το κάστρο, λιμάνι των ερωτημάτων στον χρόνο των έντονων αντιθέσεων.
Το μαύρο ως παιδί αφημένο απόλυτα και το κόκκινο στα ήθη και τα πάθη του.
Αλήθεια αν έσπαγε;
Θα βυθιζόμασταν αμέσως στον υγρό τάφο.
Κι αν μας κατασπάραζε;
Τότε στο στόμα το γαλάζιο θα ξεπλέναμε τα ανομήματά μας.
Στροφάδες των αισθήσεων ζάλη.
Ποιος μοναχός δεν άγιασε με τις σκέψεις σου;
Ποιος άνεμος δεν σε άγγιξε;
Ποια νύχτα του χειμώνα δεν νύχτωσε χωρίς καντήλια;
Και το σύννεφο πόσες φορές δεν σε έπλυνε;
Δεν γέμισε τα πηγάδια σου;
Δεν έφερε ξεκούραση στο θάνατο;
Στροφάδες του νου, του ονείρου, της αγάπης απόλυτη αφιέρωση.

ΝΟΜΙΖΩ Η ΠΟΙΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΤΗΝ ΑΝΑΡΤΗΣΗ.......

P. Kapodistrias είπε...

@ Δ. Μαγριπλή,

Ωραία ποιητεύεις περί Στροφάδων, αγαπητέ! Τιμάς τη γειτονεία σου με τα νησάκια των Αέρηδων και της πλήρους Ερημίας! Ερωτοτροπείς με τα νερά τους και τις ιαχές των ήσκιων καθώς φθάνουν παράκτιοι ώς εσένα, εκεί στην Κυπαρισσία!

Να έχεις την ευχή των Στροφαδιτών Πατέρων, μέρα που είναι και να υγιαίνεις πανοικεί!

Αριάδνη είπε...

Πολύ ζωντανή αφήγηση όπως όλες..
Σαν να βρέθηκα εκεί!
Εκείνο που μου συμβαίνει είναι οτι καθώς διαβάζω συνεχώς αυτό το υπέροχο "βιβλίο", παρόλο που δεν πήγα ποτέ εκεί κι αλλού, έχω αποκτήσει ένα έντονο συναίσθημα οικειότητας. Αυτό το συναίσθημα και μόνιμο είναι και διευρύνεται συνεχώς.
Μ αρέσει αυτό. Οφείλεται βέβαια στο συγγραφέα!
Η πρόεδρος!

Τατιάνα Καρύδη είπε...

Εγώ θα ήθελα να ευχηθώ, καθώς σήμερα γιορτάζει ο μεγαλύτερος ανιψιός μου, ο Κυριάκος, εκτός απο τον άγιό του, να τον προστατεύουν και οι δικοί σας Άγιοι πατέρες που μνημονεύετε σήμερα.

Ανώνυμος είπε...

γεμάτος ο τόπος μας μαρτυρικές θυσίες, που πέφτει το βάρος σε μας να τις κρατάμε ζωντανές για τον λόγο και μόνο που έγιναν. απλά και χωρίς εξάρσεις.

Υ.Γ. αν χρειάζεσαι βοήθεια με τα αποθέματα φωτογραφιών σου, εδώ είμαι.:-)

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails