© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Πέμπτη 7 Ιουνίου 2012

Άξιον εστί το «Αληθώς» του Μπανάτου


[Ευχαριστούμε από καρδιάς τον Παναγιώτη Ανδριόπουλο, ότι σήμερα δημοσίευσε στην πολυσύχναστη Ιδιωτική Οδό του το αναδημοσιευόμενο κατωτέρω γαλαντόμο άρθρο για την προσπάθεια τού «Αληθώς», του Κέντρου Λόγου της Ενορίας μας. Σημειωτέον, το ίδιο άρθρο αναδημοσιεύτηκε σήμερα στο Πρακτορείο Amen.gr, εδώ.
π. Π. Κ.]

Φωτό από την 9η σύναξη του ΑΛΗΘΩΣ
Το καλύτερο από τα τελευταία ποιήματα του φίλου ποιητή π. Παναγιώτη Καποδίστρια είναι το «Αληθώς»!
Δεν πρόκειται για τη συνήθη μορφή του ποιήματος, αλλά για ένα Κέντρο Λόγου της ενορίας του Μπανάτου, όπου εφημερεύει αείποτε ο π. Π. Κ.
Μεσούσης της κρίσεως ο ποιητής ιερέας εποίησε εκ του μηδενός μια κυψέλη κοινωνίας και πολιτισμού στο ζακυνθινό κάμπο, της οποίας μεταλαμβάνουμε και οι εκτός, μέσω διαδικτύου, ήτοι μέσω των ιστολογίων που διατηρεί ο π. Π. Κ., άλλες κυψέλες αειφορίας και ευφορίας.
Οργανώνοντας, λοιπόν, συνάξεις την προηγούμενη χρονιά, ολότελα διαφορετικές μεταξύ τους, αλλά πάντοτε υψηλού επιπέδου, ο π. Π. Κ. και οι συνεργάτες του υπηρέτησαν το λόγο, τη μουσική, την τοπική παράδοση, την τέχνη, φανέρωσαν όψεις της εκκλησιαστικής ζωής, πρόβαλαν εκφάνσεις της επιστήμης που αγγίζουν άμεσα τον σύγχρονο άνθρωπο.
Το «Αληθώς» αποτελεί την απόλυτη έκφραση του εθελοντισμού. Ό,τι έγινε, έγινε από τη φιλοτιμία και την αγάπη των διοργανωτών και των συμμετεχόντων στις δράσεις του. Και επειδή το «Αληθώς» είχε αλήθεια -γιατί δεν υπήρξε για να υπηρετήσει ίχνος σκοπιμότητας- καρποφόρησε σ’ ένα μικρό τόπο, σε μια γωνιά της Ελλάδας, αληθεύοντας τον βίο των ανθρώπων που στάθηκαν κοινωνοί της αυθεντικότητάς του.
Σημαντικό συστατικό του η πρωτοτυπία σε πολλά επίπεδα, αλλά και η δημιουργία που προκάλεσε. Ξεχωρίζω τον πίνακα του Διονύση Πάλμα για τον Ελύτη, τις αφίσες του Ιωάννη – Πορφύριου Καποδίστρια για όλες τις δράσεις, τις συγκινητικές ζωγραφιές μικρών παιδιών για τις μεταμοσχεύσεις.
Εύχομαι το «Αληθώς» να φέρει κι άλλο την επόμενη χρονιά. Στους εγγύς και τους μακράν.

Π. Α. Α.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails