© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Δευτέρα 20 Απριλίου 2015

17 κριτικές για το βιβλίο του π. Π. Καποδίστρια «Της αγάπης μέγας χορηγός», 2003 (Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών, 2004)

«(…) προαγόμεθα δια τώνδε των Πατριαρχικών ημών Γραμμάτων ίνα εκφράσωμεν υμίν τας θερμάς ημών ευχαριστίας, και συγχαίροντες πατρικώς επί τη συνεχιζομένη λογοτεχνική και θεολογική δραστηριότητι υμών επιδαψιλεύομεν ολόθυμον την Πατριαρχικήν ημών ευλογίαν, επικαλούμενοι εφ’ υμάς πανοικεί την χάριν του Θεού και το άπειρον Αυτού έλεος.» 
Βαρθολομαίος, Οικουμενικός Πατριάρχης

«(…) Αγαπώ την Ποίηση και ξέρω την προσφορά Σας. Η συλλογή σας: “Της αγάπης μέγας χορηγός, με εντυπωσίασε και με βοήθησε να προσεγγίσω τον αγώνα και την αγωνία της έκφρασης. Στάθηκα πολύ στις Εικόνες μη διαθέσιμες. Δεν ξέρω γιατί, αλλά επανέρχονται σε ώρες δύσκολες. (…)» 
Γαλάτεια Σαράντη, Πεζογράφος-Ακαδημαϊκός

«(…) επιθυμώ να σας συγχαρώ και για τα τόσο προσωπικά, ιδιόμορφα και εν πολλοίς πρωτότυπα ποιήματά σας. Δίχως άλλο προσθέτουν, νομίζω, μια ξεχωριστή σελίδα στη νεώτερη ποίησή μας. (…)» 
Τάκης Βαρβιτσιώτης, Ποιητής-Ακαδημαϊκός

«(…) Ανάμεσα σ’ αυτά ξεχώρισα την ποιητική Σας συλλογή Της αγάπης μέγας χορηγός, που δείχνει μεγάλη πνευματική ανάταση και πρωτότυπη πνοή. (…)» 
Vincenzo Rotolo, Καθηγητής Πανεπιστημίου Palermo-Ελληνιστής

«Με την κινδυνώδη καθημερινότητα παλεύοντας να την τιθασεύσει, συνθέτει το τελευταίο του ποιητικό βιβλίο Της αγάπης μέγας χορηγός (εκδ. Επτανησιακά φύλλα) ο π. Παν. Καποδίστριας φέρνοντας την αισθαντική του ύπαρξη στην κόψη των καταστάσεων και των γεγονότων ενός βίου που χαμηλώνει την γλώσσα από το υπερώον των Λέξεων» 
Κώστας Τσιρόπουλος, Περιοδικό Ευθύνη

«Η ποιητική σας παραγωγή αυξάνεται και βελτιώνεται, έτσι που νομίζω ότι τιμάει τη Ζάκυνθο. Λυπάμαι που αυτός ο τόπος (πατρίδα της μάνας μου) έφτασε σε τέτοιο κατάντημα και παρακμή. (…)» 
Φ. Δ. Δρακονταειδής, Πεζογράφος

«Με πρώτες τις Ωδές”, και πάλι επαληθεύεται η σφραγίδα της ποιητικής δωρεάς. (…)» 
Γιάννης Βαρβέρης, Ποιητής-Κριτικός θεάτρου

«(….) Σας στέλνω τα ολόψυχα συγχαρητήριά μου για αυτή τη συλλογή σας, που πραγματικά τη βρίσκω αριστουργηματική. Σας θεωρώ τον κυριότερο συνεχιστή του ύστερουΕλύτη, από τον οποίο βέβαια είσαστε φανερά επηρεασμένος, πράγμα που δεν το βρίσκω κακό, (…). Συνδέετε αριστουργηματικά τη Φύση με τη Μεταφυσική, αφού για Σας το Μεταφυσικό αναδύεται και αποκαλύπτεται από το Φυσικό, αποδεικνύεταιαπό το Φυσικό – το αντίθετο ακριβώς συμβαίνει με μένα, αφού στα φυσιολατρικά ποιήματά μου δείχνω την ταυτότητα του Φυσικού και του Μεταφυσικού, την ανυπαρξία του δεύτερου και την παντοδυναμία και μονοκρατορία του πρώτου, του φυσικού κόσμου δηλαδή. Συνεπώς πιστεύω πως τα συγχαρητήριά μου για το έργο Σας αποκτούν περισσότερη βαρύτητα αφού προέρχονται από εμένα, που δόξα τω Θεώ είμαι άθεος”, για να θυμηθούμε τον Μπουνιουέλ. (…)» 
Γιώργος Καραντώνης, Ποιητής

«Πάντα με αγγίζουν τα δικά σου ποιήματα. Και πάντα λέω για όποιον ποιητή με αγγίζει: “Γράφει και για μένα”. Γράφει ό,τι εγώ ποτέ δεν θα είχα τη χάρη να γράψω. Και τούτο το θεωρώ δώρημα πολύτιμο αγάπης και σε μένα. Έτσι λοιπόν και με τη νέα συλλογή σου σε δέχομαι ως μέγα της αγάπης χορηγό μου. Και σε τιμώ και σ’ ευχαριστώ. (…)» 
Γιώργης Παυλόπουλος, Ποιητής

«(…) Με παντοτινό ενδιαφέρον τα νέα ποιήματα του πατέρα Π. Κ.» 
Γιώργος Χρονάς, Περιοδικό Οδός Πανός

«Εκτιμώ ιδιαιτέρως την πολυδύναμη ευαισθησία σας και την παφλάζουσα λυρική σας έκφραση. Η ποιητική διάθεση που πλημμυρίζει την ψυχή σας και ζητεί διέξοδο, διαχέεται σε κυματισμούς λυρικής εκφράσεως – και αυτό με γλώσσα σύγχρονη, κοσμική, αλλά διανθισμένη με έννοιες, φράσεις και άρωμα Βιβλικής και εκκλησιαστικής ποίησης.
Για να είμαι φιλικά ειλικρινής, πρέπει να πω ότι η υπερρεαλιστική έκφραση που χρησιμοποιείτε δεν με βρίσκει πάντοτε σύμφωνο. (…) Πιστεύω ότι με το πέρασμα των χρόνων θα κατασταλάξει η ποιητική ευφορία που σας πλημμυρίζει ακατάσχετα. Πάντως στην τωρινή συγκομιδή μου άρεσαν πολλά ευρήματά σας, π.χ. ο παγανισμός του Επικουρείου Απόλλωνος, το πρώτο μέρος του αφιερώματος στη μνήμη του μακαρίτη φίλου μου Ντίνου Κονόμου, το μεγαλύτερο μέρος από το Εγκώμιο της ελιάςκαι άλλα συμπλέγματα στίχων, και πολλοί δεκαπεντασύλλαβοι-παρ’ όλο που τους τους παρουσιάζετε κομματιασμένους… Ευρηματικά εύστοχους θεωρώ και κάποιους αιρετικούς νεολογισμούς: “κι ο τόπος ανοιξιάζει”, “κι ο χρόνος απειρίζεται”, “ποδοσφαιρίζουν”, “κιθαρίζεται Απρίλιος”, “και πού ξενοδοχείσαι;”, “χαωθήκαν οι συντρόφοι (…)» 
Γιώργος ΑλισανδράτοςΙστορικός

«(…) Με γοητεύει πάντοτε η ελλειπτική, επιγραμματική και αποσταγματική σχεδόν ποίησή σου, που μου θυμίζει ενίοτε τον φίλο μου τον μακαρίτη τον Καρούζο. Σε καμαρώνω και σε χαίρομαι! (…)» 
Π. Β. Πάσχος, Ποιητής-Καθηγητής Πανεπιστημίου

«(…) Η δημιουργία σας αυτή είναι μια ακόμα, πιο προωθημένη, ποιητική κατάκτηση. Ιλαρύνοντας το λόγο, μου έρχεται να πω: “Εδώ παπάς, εκεί παπάς, πού είν’ ο παπάς;” Στη θέση του παρουσιάζεται όλο και πιο πολύ ο κατά κόσμον ποιητής Παναγιώτης Καποδίστριας, και μια ποίηση όλο και πιο εξανθρωπισμένη και αυθεντική, έστω και σε αρκετό βαθμό ακόμα κρυπτική. Εκείνο που έχει να σας πει ένας Γέροντας”, όπως εγώ απ’ το δικό μου ασκηταριό, είναι ότι κατά την ταπεινή μου γνώμη η ποιητική σας τελείωση βρίσκεται προς την κατεύθυνση της απεξάρτησής της από τα υπερβατικά και τον αποσχηματισμό της από τα θεολογικά, και, επίσης, από τον ερμητισμό. (…)» 
Αριστείδης Βουγιούκας, Ποιητής

«(…) Αδελφέ μου δεν είμαι καλός κριτικός της ποίησης. Στις λίγες παρακάτω γραμμές θέλω, αν μπορέσω, να εκφράσω το ρίγος της συγκίνησης απ’ τη χθεσινοβραδυνή ανάγνωση των στίχων των ποιημάτων σας. Μέσα από τα ξαφνιάσματα των στίχων από ξενικές λέξεις, απίθανα επίθετα, λανθάνουσες ή μη ειρωνείες, περιγέλασμα του χρόνου και της καθημερινότητας, πρόσωπα της Ιστορίας, της Λειτουργίας, της Γειτονιάς, τόπους της Ζάκυνθος, της Πελοποννήσου, της Ελλάδας μας, ευχές κι αρές, πιστεύω πως καταφέρνετε περίτεχνα να μας πείσετε πως είσθε ένας καλός ποιητής και πως πράγματι της αγάπης μέγας χορηγός είναι ο Χριστός κι ο κάθε αληθινά ταπεινός. (…)» 
Μοναχός Μωυσής Αγιορείτης, Ποιητής

«(…) Οι στίχοι σας είναι πάντα εμπλουτισμένοι με την αλήθεια της συγκίνησής σας, είναι ευρηματικοί, λεπταίσθητοι και κείνες, πότε πότε, οι παρηχήσεις σας (κι εγώ συχνά τις χρησιμοποιώ) εντείνουν το λυρισμό και τ’ αρμονικά τους χρώματα. Αναμφισβήτητα, είσαστε ένας άξιος της ποίησης. (…)» 
Γιώργος Ν. Κάρτερ, Ποιητής-Δημοσιογράφος

«(…) Τα ποιήματά σας τα χάρηκα περισσότερο από κάθε άλλη φορά. Ο ποιητικός σας τρόποςπαραπέμπει στις κορυφές της (ελληνικής) Ποίησης. Ποίηση με έντονη τη σφραγίδα της ιθαγένειας, που τέρπει, συγκινεί και προβληματίζει. Το ποίημά σας Η ενδέκατη Μούσαπολύ θα ήθελα να το είχα γράψει εγώ ο ίδιος! Τα επετηριακά Φωτοθήκη του Σεισμού με άγγιξαν ιδιαίτερα. Αχ, αυτές οι μεγάλες μικρές Παναγίες”! Αλήθεια, συλλογίζομαι, τι θεάρεστο έργον θα ήταν αν φροντίζαμε οι κατεστραμμένοι από τους Σεισμούς του ‘ 53 ναοί, οι θαμμένοι στα βάτα και στη λησμονιά, να καθαριστούν, να διατηρηθεί ό,τι είναι δυνατόν και να σηματοδοτηθούν σαν υπαίθρια μουσεία της λατρείας των ζακυνθίων. (…)» 
Σαράντης Αντίοχος, Ποιητής

«(…) να σας εκφράσω τη βαθύτατη εκτίμησή μου για την ποιότητα του ποιητικού σας λόγου, την εμμονή σας στις μεγάλες θρησκευτικές -και εθνικές!- αξίες που τον στηρίζετε. Πράγματα σπάνια πια στην εποχή μας, δυσεύρετα και αποδιοπομπαία. Εκτιμώ αφάνταστα αυτού του είδους την προσπάθεια και εκπλήσσομαι που ένας ιερέας υπηρετεί τον ποιητικό λόγο τόσο άξια. Από μιαν άποψη, βέβαια, αν πάρει κανείς υπ’ όψιν του το αβυσσαλέο βάθος του κάλλους που διαπνέει απ’ άκρου εις άκρον τη χριστιανική γραμματεία και το υμνολόγιο της βυζαντινής μας παράδοσης, θα ήταν θεμιτό να προσδοκά, πως κάποιος, που εγκύπτει μέσα σ’ αυτόν τον Λογικό Παράδεισο της Θρησκείας μας, θα όφειλε τουλάχιστον να συγκινηθεί. Είναι, στ’ αλήθεια, μια ευλογημένη συγκυρία η συνεύρεση της δικής σας, σπάνιας ευαισθησίας και του υψηλού λειτουργήματος που επιτελείτε. Με αποτέλεσμα αυτή την αληθινή, εξαίρετη, βαθύτατα πνευματική ποίηση που πηγάζει από μέσα σας.
Προσωπικά επιθυμώ να σας πω ότι σας εκτιμώ και θαυμάζω την τόλμη σας να επιχειρείτε μια παρόμοια προσπάθεια. (…)» 
Βάσος Η. Βογιατζόγλου, Λογοτέχνης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails