© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Τρίτη 30 Απριλίου 2024

Μεγάλη Τρίτη με την ποίηση του Άγγελου Σικελιανού

«"Eίδωλα είμαστε και ίσκιοι."
Tο λόγο που αχνίζει την πράξη,               

για νύχτες, για μέρες,
ψηλά στα βουνά,
όπου απάτητοι δρόμοι,
στον βαθιόν ελαιώνα
που οι άγραφοι νόμοι
πάντα αστράφταν μπροστά μου,
τον έφερα. H τρίσβαθη γνώμη
τώρα αντρίζει βαθιά τα ήπατά μου».

(Άγγελος Σικελιανός, «Βαθύς λόγος») 

Πόση υπερηφάνεια κρύβει ο κόσμος αυτός, που νομίζει ότι έχει λάδι που δεν θα σωθεί στο καντήλι του, που η λαμπάδα του μπορεί να είναι πάντα αναμμένη. Πόση υπερηφάνεια κρύβει αυτός που ομνύει στην πίστη, αλλά δεν έχει μάθει να περιμένει τον Νυμφίο, που ξέχασε ότι κάναμε τον εαυτό μας είδωλο και η σκιά μας ξεπέρασε τα μέτρα μας.

Μοιάζει το «ουκ οίδα υμάς» μια απειλή ξεπερασμένη, ενώ είναι παράπονο. Ότι η αγάπη θέλει ετοιμότητα. Ότι ο χρόνος είναι δώρο για να συγκεντρώσουμε καρπούς απ’ το χωράφι της καρδιάς, για να χαρούμε το φως που μας έδωσε ο κάλλει Ωραίος, όχι μόνοι μας, αλλά στον νυμφώνα της Εκκλησίας.

Και είναι η ευθύνη δική σου και δική μου. Το σκοτάδι θα μας καταπιεί, δίχως ένα δράμι λάδι, μαζεμένο απ’ τη φούχτα της αγάπης που ξέρει να δίνει, αφήνοντας σβηστή μόνο την υπερηφάνεια.   

π. Θεμιστοκλής Μουρτζανός

30 Απριλίου 2024

Μεγάλη Τρίτη

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails