© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Σάββατο 14 Μαΐου 2011

Ελύτης διάχυτος μέσω της εφημερίδας "Τα Νέα"

Παρουσιάζει ο π. Παναγιώτης Καποδίστριας


Μια πρώτης τάξεως ευκαιρία συνάντησης ή και συνομιλίας με τον Οδυσσέα Ελύτη και κάποιες λανθάνουσες πτυχές από το έργο του αποτελεί το αφιέρωμα της Εφημερίδας Τα Νέα Σαββατοκύριακο, δια του οποίου διαχύθηκε σήμερα στα σπίτια της Ελλάδας η φυσιογνωμία και ο λόγος του Ποιητή μας, καθώς συμπληρώνονται φέτος 100 χρόνια από τη γέννησή του. Ο στίχος μάλιστα, που προτάσσεται στο εξώφυλλο, επίκαιρος όσο ποτέ άλλοτε: "Προτείνω τη ζωή με την κάννη στον κρόταφο"!

Ποιος μπορεί να ισχυρισθεί ότι το ποιητικό τούτο φθέγμα του Ελύτη δεν είναι ωραίο, δηλαδή στην ώρα του; Καθώς όλοι μας στεκόμαστε κατ' αυτάς "με την κάννη στον κρόταφο", ετοιμαζόμαστε να πυροβολήσουμε αυτή την ίδια τη ζωή... Μια απαισιόδοξη αισιοδοξία ή κάτι ανάλογο απορρέει από τον ελυτικό στίχο, αλλά συνειρμικά και από το όλο έργο του Ποιητή μας!... Βιώνει -λες- τα σύγχρονα προβλήματα τής εντός και τής περιτρέχουσας θανατίλας και τής κόλασης (όχι πια στην "Ελλάδα τη δεύτερη του επάνω κόσμου", που οραματίσθηκε), προτείνοντας ως διασώζουσα λύση την δυναμούχα επικράτεια των λέξεων και των συναισθημάτων, πάντα "στη γλώσσα τη δική του", καθώς γίνεται συν τω χρόνω αντιληπτό ότι "Η αλήθεια μόνον έναντι θανάτου δίδεται"

Για το συλλεκτικό αφιέρωμα που κρατάμε (δύσχρηστο -ατυχώς- εξαιτίας του τεράστιου μεγέθους του) συνεργάσθηκαν, με άριστο αποτέλεσμα ως προς το περιεχόμενο, οι: Roderick Beaton, Ευριπίδης Γαραντούδης, Γιώργης Γιατρομανωλάκης, Ιουλίτα Ηλιοπούλου, Τάκης Καγιαλής, Edmund Keeley, David Connoly, Γιώργος Κουρουπός, Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα, Peter Mackridge, Τζένη Μαστοράκη, Paolo Maria Minucci, Άρης Μπερλής, Χριστίνα Ντουνιά, Δημήτρης Παπανικολάου, Λάκης Παπαστάθης, Στρατής Πασχάλης, Δημήτρης Τζιόβας, Λίζυ Τσιριμώκου και Γιάννης Η. Χάρης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails