© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Τετάρτη 1 Απριλίου 2009

Ένα βιβλίο για το πώς να γράφουμε (ή πώς να μη γράφουμε) θεατρικά έργα


Έλαβα σήμερα από τη σεβαστή μου Κυρία Ζωή Σαμαρά, Ομότιμη Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (η οποία από ετών με τιμά με τη φιλία και την καταδεκτικότητά της), το νέο της θεωρητικό βιβλίο "Το βλέμμα του συγγραφέα. Πώς να γράφεις (ή πώς να μη γράφεις) θεατρικά έργα", εκδ. University Studio Press, Θεσσαλονίκη 2009.

Στις 132 σελίδες τού ανά χείρας χρηστικού πονήματος, η επιδέξια συγγραφέας κι έγκριτη θεωρητικός της λογοτεχνίας και του θεάτρου, αποπειράται μ' επιτυχία να μυήσει τους ανυποψίαστους (ή και υποψιασμένους), όχι τόσο σ' αυτή καθεαυτή τη μαγεία της γραφής, αλλά στις μεθόδους εισδοχής μας στη ματιά του συγγραφέα, απελευθερώνοντας τις μύχιες δυνάμεις, τις οποίες ο καθείς μας κρατάει ερμητικά συνήθως κρυμμένες και είναι ανάγκη να εξωτερικεύσουμε (ανα)δημιουργικά, ώστε να δικαιούμαστε ύστερα να ισχυρισθούμε, ότι το όποιο θεατρικό έργο βρήκε αποδέκτες, "ευήκοα ώτα", προσβάσιμες ψυχές ν' ακουμπήσει και ν' απλωθεί.

Όπως η ίδια κατατοπίζει τους αναγνώστες της, πρόκειται για "Ένα βιβλίο ειλικρινές από τον τίτλο του. Δεν υπόσχεται να σού αποκαλύψει τα μυστικά της θεατρικής γραφής: όσο πιο βαθιά σκάβεις μέσα στην ψυχή του έργου που διαβάζεις ή γράφεις, τόσο τα μυστικά κρύβονται, μεταμορφώνονται, γίνονται το δικό σου φαντασιακό και σού χαρίζουν μια πρωτόγνωρη ελευθερία για να κρίνεις και να κριθείς. Δεν φιλοδοξεί να σε κάνει συγγραφέα -αυτή η ικανότητα είναι αποκλειστικά δικό σου προνόμιο-, αλλά να σε προικίσει με το βλέμμα συγγραφέα, να σε βοηθήσει να αξιοποιήσεις την ποιητικότητα και τη θεατρικότητα που αναβλύζουν αενάως από τη σκέψη σου, για να αποκαλύψεις, με τις δικές σου δυνάμεις, τα δικά σου φυσικά χαρίσματα.

Ένα διδακτικό βιβλίο που δεν διστάζει να ανατρέψει όσα διδάσκει, που βασίζει όλη του τη δύναμη στην αυτοανάιρεση, για να τονίσει το αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι όλη η δημιουργικότητά μας κρύβεται μέσα μας και όχι σε εγχειρίδια".

Το βιβλίο σπονδυλώνεται ως εξής:

* Προοίμιο
* Περί θεατρικής γραφής
* Εικόνα Α΄. Μετα-γραφή (Μολιέρος. Ο Μισάνθρωπος. Ο Ταρτούφος)
* Ιντερμέδιο
* Εικόνα Β΄. Συν-γραφή (Μια ανθοδέσμη για τον Μολιέρο. Κωμωδία σε τρεις πρόβες)
* Εικόνα Γ΄. Εν-γραφή (Εφόσον το όχημα κινείται. Ανίερο δρώμενο σε τρεις εικόνες)
* Βιβλιογραφία
* Ευρετήριο ονομάτων
* Ευρετήριο εννοιών.
π. Π.Κ.

4 σχόλια:

None είπε...

Πολύ σημαντικό έργο πρέπει να είναι το εν λόγω! Πρέπει οπωσδήποτε να το διαβάσω με την πρώτη ευκαιρία!

Καλημέρες σε όλους ΚΑΙ στην κ. Συγγραφέα.

Roadartist είπε...

Ναι αυτό το βιβλίο διάβασα. Εξαιρετικό! Το συστήνω σε όλους!

P. Kapodistrias είπε...

@ None,

Αντικαλημερίζουμε, πάντα "με το βλέμμα του συγγραφέα"!

P. Kapodistrias είπε...

@ Roadartist,

Τι σημαντική συναλληλία γνώσεων και γνωμών! Κάνω μεγάλη χαρά!

Πάντα σου με αγάπη για την Τέχνη!

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails